Početna Kultura Božić i Nova godina u starom Novom Sadu: Kad dimničar pesmom čestita!

Božić i Nova godina u starom Novom Sadu: Kad dimničar pesmom čestita!

0

U organizaciji kompanija Color Media Communications i Ninamedia, a u sklopu festivala ”Novosadski Winter Fest” juče je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održano predavanje na temu “Proslava Božića i Nove godine u starom Novom Sadu”. Predavanje je održao Zoran Knežev, hroničar i publicista.

Zoran Knežev već više od deceniju skuplja fotografije Novog Sada i ovekovečava njegove priče iz prošlosti, a jedna od tih brojnih priča odnosi se upravo na praznovanje u nekadašnjem Novom Sadu.

Od Zorana smo ovom prilikom saznali nekoliko interesanstnih stvari u vezi sa proslavom, danas veoma popularnih, praznika, kao to:
– da su polovinom 19. veka u Novom Sadu raznosači novina, poštari i dimničari imali običaj da čestitaju Novu godinu u stihovima u kućama koje su tih dana obilazili;
– da se kićenje jelke u 19. veku u Novom Sadu odomaćilo kao preuzet običaj Austrougarske monarhije;
– da je dvadesetih godina prošlog veka doček Nove godine bio je neka druga, treća vest, jer su važnije bile političke i društvene teme;
– da je tombola bila tradicija krajem 30. godina prošlog veka u hotelima i kafanama za vreme praznika;
– da u periodu posle drugog svetskog rata Božića skoro da i nije bilo, a 1955. godine Nova godina postaje državni praznik;
– da je devedesetih godina prošlog veka počela tradicija slavljenja Nove godine na gradskim trgovima.

Ovom prilikom Zoran je objasnio i da je na starim čestitkama prikazano milosrđe, što je simbol Božića- da bogati daju siromašnima, a ovom prilikom prisutni su bili u prilici i da pogledaju prikazanu retku sačuvanu čestitka u Novom Sadu iz 1877. godine, na kojoj se vide Petrovaradin i Dunav.

– Ne vidim nekog mladog ko bi se bavio ovim što i ja, a toliko toga ima što još nije zapisano – zaključio je Zoran tokom predavanja.

Ovo je samo jedna od pratećih aktivnosti ovogodišnjeg festivala “Novosadski Winter Fest” koji se organizuje uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Udruženja Subsidium, a pod pokroviteljstvom Vojvođanske banke – OTP Group, BIG Shopping centra, kompanije Coca-Cola, Heineken, Orbit, emmezeta Cineplexx Promenada a koji će trajati na Trgu slobode sve do 28. decembra 2019. godine.

“Novosadski Winter Fest” glasovima publike iz celog sveta proglašen je jednim od 10 najboljih božićnih marketa u Evropi, čime se automatski kandidovao za izbor za najbolji božićni market u Evropi 2021. godine o čemu više možete pročitati OVDE.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu www.nswinterfest.rs ili Fejsbuk stranici – Novosadski Winterfest