Početna Kultura Burnt Friedman u Novom Sadu, koncert i javno predavanje

Burnt Friedman u Novom Sadu, koncert i javno predavanje

0

Burnt Friedman će u Novom Sadu danas 09. juna u 21 čas održati koncert u Studio M, dok će u nedelju 10. juna održati demonstraciju rada i javno predavanje: “Ritam između sveta i zapada” (Rhythm between World and West) – gde se suočava sa ključnim pitanjima današnje muzičke prakse, kroz istraživanje i sa željom da utvrdi osnovne razlike između takozvane zapadne i ne-zapadne muzike u svom pristupu prema ritmu i kako se to odnosi prema dominantnom pojmu zapadne muzike.

– Od prvih mikrofonsko-perkusionih i sintisajzerskih iskustava zabeleženih 1980. godine pa u budućnost Burnt Friedman se bavi istraživanjem meta-ritmova paralelno sa eksperimentisanjem na elektronskoj muzičkoj opremi. ‘Live’ nastup se izvodi kao igranka sa zvukom i ‘semplom’ u množini, Burnt Friedman uklapa i do 20 semplova u isto vreme, manipulišući njima samima. Na taj način sa svojim elektronskim ansamblom gradi zvučnu arhitektoniku dela koje nastaje između njega i publike. U slaganju ritmova pribegava restrikciji privatnih osećanja da bi se iz dubljih slojeva izvukla ritualna savršenost. Iako je kulturološki odrastao na nemačkoj elektronskoj planeti, nije uokviren u zapadni način poimanja, nije predubeđen već naprotiv podstaknut da svoja istraživanja proširi što dalje u nepoznato, ukoliko je ono uzbudljivo – sloboda je nešto od čega muzika najviše zavisi u svom eksponiranju (paráphrasis) – navodi se u saopštenju.

Gostovanje Burnt Friedmana u Novom Sadu je plod višegodišnje saradnje organizacija kuda.org, Zavoda za kulturu Vojvodine, Dis-patch, Improstor-a i CK13 uz podršku Goethe Instituta iz Beograda i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Burnt Friedman je već decenijama jedan od glavnih likova u drami na svetskoj sceni alternativne elektronske muzike.

 

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay