Početna Kultura Čarolija ljupke, savremene bajke: Balet “Krcko Oraščić” od 17. novembra u SNP-u

Čarolija ljupke, savremene bajke: Balet “Krcko Oraščić” od 17. novembra u SNP-u

0

Režijsko ostvarenje gosta SNP-a Eldara Alijeva – balet „Krcko Oraščić“ ima uporište u koreografskom nasleđu i čistom klasično-baletskom izrazu. Prisutna je na zavidnom nivou usaglašenost muzičke naracije P. I. Čajkovskog s koreografijom Eldara Alijeva. Ovaj vid saradnje dvaju umetnika dao je komletno muzičko-igračko jedinstvo baletskog dela i zadovoljstvo potpunog doživljaja kod gledalaca.

Kroz predstavu nas vodi sam pisac E. T. A. Hofman i lik iz njegove bajke, čarobnjak Droselmajer. Celokupan ansambl Baleta ostvario je igru kroz doživaljaj muzičke priče, Božićnog slavlja i čarolija, plesa Klare, nestašnog Frica, žestoke borbe miševa i vojske, borbe između Kralja miševa i Krcka Oraščića… Izvođači Španske, Arapske, Kineske i Ruske igre uveličali su ceremoniju venčanja i bili dobar uvod u veliki duet. Publika uvek pozdravlja visoke, nalik na let ptice, skokove u Ruskoj igri. Najspektakularnije mesto u baletu je veliki duet Vile šećera i Princa Krcka.

Ostvarenju ove neobične i lepe bajke doprinose prvaci, solisti i ansambl Baleta, ženski Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole, Novi Sad, koji nas igrom, u koreografiji Eldara Alijeva i muzikom Čajkovskog uvode u svet bajke E. T. A. Hofmana i Aleksandra Dime Sina.

Baletom diriguje Mikica Jevtić, izvodi se u dva čina, prema libretu Marijusa Petipaa, scenografiju je uradila Olga Đurđević, a kostime Mirjana Stojanović Maurič.

Premijera je održana 23. decembra 2011.

Balet Srpskog narodnog pozorišta „Krcko Oraščić“ izvodiće se u sredu 17., u petak 19., u subotu 20. i u ponedeljak 22. novembra, s početkom u 19.00 časova na sceni „Jovan Đorđević“.

Predstava traje dva sata, s jednom pauzom.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP