Početna Kultura Ciklus radionica za građanstvo u Muzeju Vojvodine

Ciklus radionica za građanstvo u Muzeju Vojvodine

0

Muzej Vojvodine organizuje ciklus radionica za građanstvo na temu Umetnost vezivanja čvorova – makrame. Tehnika vezivanja čvorova ili makrame je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada.

Španska reč macramé potiče od arapske migramah što znači “ukrasne rese” ili “izvezeni veo”. Nakon mavarskih osvajanja umetnost je preneta u Španiju, a zatim se običaj da se isprepleteno čvoričaju konopci različitih dužina i debljina da bi se dobili spletovi i dezeni donekle slični onima sa čipki (iako grublji – često podjednako dopadljivi), proširio i u Evropi.

Ovom tehnikom možete napraviti puno interesantnih i korisnih stvari od nakita, torbi, pojaseva, prekrivača, zavesa, držača za saksije do zidnih ukrasa… Narukvice prijateljstva koje se razmenjuju među tinejdžerima i učenicima su napravljene ovom tehnikom.

Radionice traju 90 minuta, a održavaju se u grupama od 15 polaznika. Termini održavanja radionica za zainteresovano građanstvo su:

Utorak, 16. april u 10 časova i u 12 časova
Sreda, 17. april u 12 časova
Petak, 19. april u 12 časova

Zbog ograničenog broja mesta, prijave za radionicu su obavezne.

Prijave će se primati od ponedeljka, 8. aprila, svakim danom, od 10 do 12 časova na broj telefona 021/525-059 (Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine).

Radionice drži Vladimir Radulović.

 

Izvor: NSU
Foto: Ilustracija