Početna Kultura Čitavim gradom odjekuje Karmen

Čitavim gradom odjekuje Karmen

0

Habanera, čuvena arija opere Karmen, poslednjih dana odjekuje Novim Sadom, dok se Srpskog narodno pozorište sprema za veliku premijeru. Nakon 25 godina, ovo slavno delo Žorža Bizea ponovo će igrati na sceni „Jovan Đorđević”, najstarijeg nacionalnog pozorišta. Tim povodom, na više lokacija u gradu, muzičari Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta izveli su upravo jednu od najčuvenijih operskih arija.

„Zanimljivo, izazovno, tako bih opisala ovo iskustvo. Drago mi je kad operu možemo da približimo ljudima na neki drugi način i da ih zainteresujemo da dođu i pogledaju predstavu”, dodaje flautiskinja Marija Vasić.

Ovo nije prvi put da Srpsko narodno pozorište na takav način oživljava operska dela najširoj publici. Cilj je, kako kažu u toj ustanoviti, da se pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

„Želimo da podstaknemo Novosađane, ali i sve druge koji mogu da dođu i vide zaista spektakl i operski prestiž. Ali ujedno, želim svakim izvođenjem da pokažemo koliko radimo na unapređivanju već postojećeg kvaliteta. Mnogi od muzičara koji su učestvovali u ovoj akciji, svirali su na novim instrumentima. Instrumentima koje smo ovog leta bili u mogućnosti da kupimo, nakon 16 godina. Izuzetno nam je važno, pre svega zbog podizanja kvaliteta predstava, obnoviti instrumentarij. Ovime je i nivo izvođenja znatno podignut. Sem toga, namera je da se svake godine obnovi po jedna grupa instrumenta kako bismo u narednom periodu imali kvalitet vodećih operskih orkestara”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Proteklog vikenda, jednako iznenadno, Dečiji hor Pozorišta nastupio je na platou sa jednom od numera iz predstave. Video koji je u nedelju objavljen na društvenim mrežama, već sada ima više hiljada pregleda i na desetine deljanja, pokazujući tako da Novi Sad živi Karmen.

Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu. Najstarije pozorište u Srbiji hrabro postavlja na scenu ovo delo stavljajući u centar ženu, onu po kojoj opera i nosi ime, Karmen, ženu koja veruje u sudbinu, dok istovremeno uzima život u svoje ruke, vrelog temparamenta, a hladnog srca, uverenje da se slobodom ne trguje, iako je spremna da je skupo plati. Karmen je opera, ona u kojoj slobodna rođena, slobodna mre. Jer,ako je cena život, nije ljubav – RADI SE O GLAVI.

Opera Karmen, premijerno će biti odigrana 30. septembra na sceni Jovan Đorđević”.  Ipak zbog velike zainteresovanosti, kao i činjenice da karata više nema u prodaji, dodato je još jedno igranje, pa će tako prva prepriza biti 1. oktobra, a sledeća u ponedeljak, 3. oktobra. Karte su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / V. Veliković