Početna Kultura Dan domaćeg filma u Novom Sadu

Dan domaćeg filma u Novom Sadu

0

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOKSrbija nastavlja realizaciju projekta Dan domaćeg filma, ove godine u 20 gradova Srbije u cilju promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni. U četvrtak, 14. novembra od 19 sati u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazana dva filma – kratkometražni dokumentarac “Jedini” Nikole Polića i film “Centar” u režiji Ivana Markovića.

Program obuhvata besplatne filmske projekcije i razgovor sa članovima filmskih ekipa.

Dokumentarac “Jedini” prati priču Stojana (35) koji živi i radi u velikom gradu, i na prvi pogled, vodi sasvim običan život. Međutim, u slobodno vreme, on sa grupom prijatelja utočište od svakodnevice pronalazi na neobičnom mestu. U svetu u kome su reči suvišne, moguće je komunicirati samo iskrenim emocijama.

Film “Centar” dokumentuje priču o Sava Centru. Prostrani kompleks hodnika, dvorana i kongresnih sala danas deluje kao odsjaj jedne prošlosti. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije budućnosti. Arhitektura zgrade odražava nekadašnju ideju budućnosti, dok materijali i površine zgrade svedoče o sadašnjem stanju. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije. Sinhronim, gotovo ritualnim pokretima njihova tela se sjedinjuju sa prostorom. Sava Centar je kongresni centar čija je izgradnja završena u rekornom roku 1978. U vreme SFRJ ovde su se održale stotine internacionalnih sastanaka, uključujući konferencije Interpola, MMF-a kao i samit Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, kapaciteti prostora su postali preveliki za njegovu prvobitnu namenu. Zgradi predstoji privatizacija i komercijalna rekonstrukcija.

Osim u Novom Sadu, Dan domaćeg filma održaće se u još 19 gradova Srbije.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay