Početna Kultura Dan ukrajinskog jezika i pismenosti u Novom Sadu

Dan ukrajinskog jezika i pismenosti u Novom Sadu

0

Povodom 9. novembra – Dana ukrajinskog jezika i pismenosti u sredu 9. novembra 2022. godine u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (SPENS, Sutjeska 2, ulaz br.8) sa početkom u 11 č. održaće se okrugli sto na temu “Ukrajinski jezik kao jezik nacionalne manjine iz aspekta njegovog očuvanja i razvoja“, na kojem će se razmatati pitanja trenutnog položaja ukrajinskog jezika u Srbiji i mogućnosti njegovog daljeg razvoja i očuvanja.

U radu okruglog stola učestvovaće NJ.E. Ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Volodimir Tolkač, prof.dr Ljudmila Popović redovni profesor Filološkog Fakulteta u Beogradu, Miroslav Hočak potpredsednik Evropskog Kongresa Ukrajinaca, Žikica Milošević, novinar i urednik, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, urednici srpskih medija na ukrajinskom jeziku, advokati, prevodioci i dr.

Uživo iz Novog Sada možete pratiti Okrugli sto “Ukrajinski jezik kao jezik nacionalne manjine iz aspekta njegovog očuvanja i razvoja”.

Takođe 9. novembra sa početkom u 18 časova u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 6), održaće se susret sa ukrajinskim književnicima Markom Livinom i Hanom Janovskom, dok će svoje poslednje prevode izdanja sa ukrajinskog na srpski predstaviti dr.Milena Ivanović vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i Jaroslav Kombilj prevodilac iz Vrbasa.