Početna Kultura Danas ga slavimo kao jednog od 100 najznamenitijih Srba, a mnogo toga...

Danas ga slavimo kao jednog od 100 najznamenitijih Srba, a mnogo toga što smo mislili da znamo o njegovom životu zapravo je – pogrešno 

0

Proteklog vikenda u Novom Sadu otvorena je velika izložba posvećena Savi Šumanoviću, i to u saradnji nekoliko institucija: Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Galerije „Sava Šumanović“ u Šidu.

Izložba nosi naziv „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva rata“, a posetioce, osim izložbe slika, od kojih će neke biti izložene po prvi put u Srbiji, očekuju raznovrsni programi: radionice, muzejska predstava, multimedijalni performans, te međunarodna naučna konferencija. Povod je ovo: da se bolje upoznamo sa likom i delom Save Šumanovića, koji se često pogrešno proglašava neshvaćenim umetnikom.

Sava Šumanović rođen je 1896. godine. Iako je njegov otac nastojao da Sava postane advokat, majka je razumela Savinu želju da se bavi slikarstvom, te je on tako započeo školovanje na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Moderne tokove evropskog slikarstva upoznao je u Parizu, gde je prvi put boravio 1920/21. na tromesečnom kursu kod slikara I teoretičara umetnosti Andrea Lota.  Šumanović je u svoj rad uveo tehnike iz kasnog konstruktivizma, a oslanjajući se na kubizam, po uzoru na svog mentora Lota. Ipak, po povratku iz Pariza, njegove avangardne slike izložene u Zagrebu u jesen 1921. godine naišle su na nerazumevanje publike, što je detalj koji se često pominje i označava kao veliko Šumanovićevo razočarenje. Međutim, vrednost ovih dela prepoznata je u avangardnim krugovima – na primer, kod Rastka Petrovića i Antuna Branka Šimića.

Nakon drugog boravka u Parizu 1925-28, Šumanović se vratio Šid i počeo da slika ženske aktove i šidske pejzaže, što su motivi koji su vam verovatno poznati, jer će dominirati na njegovim slikama do kraja njegovog života. Tokom tog drugog pariskog boravka, Šumanović je naslikao neka od svojih najboljih i najčuvenijih dela: „Doručak na travi“ i „Pijani brod“.

Tri godine je proveo u Parizu i doneo moderne tokove u srpsko slikarstvo. Njegova izložba održana na Novom univerzitetu u Beogradu u jesen 1928. godine je cela rasprodata, a velika retrospektivna izložba u istom prostoru održana u septembru 1939. bila je izuzetan događaj kao najveća izložba jednog umetnika ikada održana u Beogradu.

Pored velikog i značajnog slikarskog opusa, Šumanović je iza sebe ostavio niz tekstova o slikarstvu sa savremenim tokovima u evropskoj umetnosti. Njegovo stvaralaštvo, dakle, ravnopravno je učestvovalo u aktuelnim zbivanjima na međunarodnoj likovnoj sceni, što je bila pokretačka ideja u osmišljavanju izložbe „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva rata“.

Sa izuzetnim delima Save Šumanovića možete se upoznati tokom trajanja izložbe „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, u periodu od 24. septembra do 4. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo