Početna Kultura Danas otvaranje izložbe “Stara dobra pisaća mašina” u Muzeju Novog Sada na...

Danas otvaranje izložbe “Stara dobra pisaća mašina” u Muzeju Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

0

Izložbom „Stara dobra pisaća mašina“ autora muzejskog savetnika Divne Gačić i kustosa Marijane Ratkelić Lazić, Muzej grada Novog Sada predstavlja javnosti odabrane pisaće mašine iz bogate i vredne kolekcije od preko 500 primeraka gospodina Endre Halasa, kao i nekoliko jedinstvenih primeraka iz zbirke Muzeja grada Novog Sada. Različitih su proizvođača i modela, počev od najstarih s kraja 19. veka, pa sve do onih proizvedenih u nekadašnjoj Jugoslaviji iz druge polovine 20. veka


Posetioci ove izložbe moći će na jednom mestu da pogledaju preko 40 pisaćih mašina marke: Remington, Smith Premier, L.C. Smith, Dactyle, Adler, Mignon, Underwood, Hammond, Mercedes… kao i marke proizvedene na području bivše Jugoslavije: Sava, Unis, Biser… ali i da saznaju kako je tekao razvoj i usavršavanje pisaćih mašina, ko su bili prvi konstruktori, ko je sve od poznatih ličnosti koristio prve pisaće mašine, kako su se one menjale kroz istoriju i koje je doba zlatno doba razvoja pisaćih mašina.
Njihove neprolazne vrednosti, osim muzeja i antikvarnica, danas uglavnom prepoznaju pojedinci – ljubitelji starina i bez obzira što njihove masovne proizvodnje odavno nema i što živimo u vreme nezaustavljivog tehnološkog razvoja, „stara dobra pisaća mašina“ ponovo dobija sve više na značaju, a ovom izložbom želimo to i da potvrdimo.
Otvaranje izložbe je danas, 24. avgusta u 19.00 časova u prostorijama Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, a izložba će trajati do 24. oktobra tekuće godine.