Početna Kultura Danas počinje “Leto u vrtu galerija”

Danas počinje “Leto u vrtu galerija”

0

Manifestacija “Leto u vrtu galerija“, projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, počinje danas, a za 2018. najavljeno je i uključivanje Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Ideja da se sugrađanima tokom letnjih večeri ponudi raznovrstan program i ove godine je upotpunjena novim sadržajima koji na zanimljiv način promovišu kulture različitih zemalja, istaknuto je na konferenciji za novinare uoči početka manifestacije.

Na otvaranju u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske biće organizovano predavanje “Poslastičarnica – kratka povest žudnje za slatkim” istoričarke umetnosti Tamare Ognjević, direktorke “Artis Centra”.

Govoriće i dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Svakog četvrtka do 31. avgusta, od 21 do 23 sata, Novosađani će moći da prate putopisne priče, filmske projekcije, uživaju uz muziku, ples i u druženju.

Publiku uz besplatan ulaz očekuju atraktivne teme s namerom da se ukaže na značaj svetske kulturne baštine i njenog očuvanja, u kontekstu istorijskih i kulturoloških okolnosti, najavljuju organizatori.

Program će obuhvatiti putopisnu priču “Santijago de Kompostela” dr Simone Čupić, kulturni kviz sa Nikolom Kostićem, projekciju filma “Smrt i devojka” o Egonu Šileu koji je režirao Diter Berner, veče plesa i umetnosti, filmsko veče i razgovor sa Veljom Pavlovićem, putopisnu priču “Portugal, najzapadnija zemlja Evrope” Mirka Stefanovića.

Najavljen je i koncert somborskog džez kvarteta “The Hat Matters” i soliste Vojislava Savkova, putopisna priča “Peru” mr Ivane Stanković Isaković, kao i koncert gudačkog kvarteta “IL Belpaese“.

Realizaciju manifestacije “Leto u vrtu galerija” omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Izvor: RTV

Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog