Početna Kultura Danas svečano otvaranje izložbe Poklon-zbirka Vere Zarić

Danas svečano otvaranje izložbe Poklon-zbirka Vere Zarić

0

galerija-matice-srpske-matica-srpska-stalna-postavka-20-vek-jpg

U Galeriji Matice srpske danas će svečano biti otvorena izložba Poklon-zbirka Vere Zarić.
Na otvaranju publiku će pozdraviti upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, a o konceptu i izloženim delima govoriće autorka Jelena Ognjanović, dok će je otvoriti docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimir Gvozden.

Vera Zarić je u periodu od 1999. do 2013. godine poklonila Galeriji Matice srpske 121 umetničko delo koja su nastala tokom njenog višedecenijskog stvaralaštva, od 1973. do 2013. godine.

Sastavni deo poklon-zbirke čine i fotografije i katalozi objavljeni povodom brojnih izložbi koji kao dokumentarni materijal rasvetljavaju njen umetnički život.

Kako navode iz Galerije Matice srpske ti radovi značajno su obogatili zbirke slikarstva i crteža te institucije i doprineli sveobuhvatnijem sagledavanju umetnosti druge polovine 20. veka.

Vera Zarić kontinuirano stvara više od četiri decenije, a izdvajajući se iz radikalnih umetničkih praksi, njena umetnička dela nose obeležje figurativnog slikarstva, ali do te mere subjektiviziranog da se mogu posmatrati kao autentična na umetničkoj sceni Vojvodine.

Sagledavajući umetnički život te, ali i drugih umetnika čija se dela nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske, pojam putovanja izdvojio se kao zajednički za mnoge od njih. Putovanja su tokom proteklih vekova odigrala veliku ulogu u formiranju i razvoju brojnih umetnika.

Dodir sa raznim prizorima i ostacima kulturnog nasleđa, susreti i podsticaji za unutrašnji dijalog i razmišljanje tokom putovanja nagnali su i Zarićevu da u njima pronađe inspiraciju za stvaranje umetnosti.

Iz tog razloga su njena dva velika ciklusa: Ciklus gradova i imaginarnih gradova i Ciklus mitoloških i religioznih kompozicija na izložbi predstavljena kao putovanja kroz prostor i vreme.

Tokom trajanja izložbe do 1. septembra biće organizovan i bogat prateći program.

Autor: Tanjug
Foto: Matica srpska