Početna Kultura Dani evropske baštine – Bač 2021.: All Inclusive – Kulturno nasleđe za...

Dani evropske baštine – Bač 2021.: All Inclusive – Kulturno nasleđe za sve

0

DANI EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE – EUROPEAN HARITAGE DAYS pokrenuti su 1985. godine u Francuskoj. Program je bio organizovan kao zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske unije, sa ciljem da se podigne svest o evropskom kulturnom bogatstvu, da se afirmiše interesovanje za evropsko kulturno nasleđe, ali i da se gradi tolerantno društvo koje se suprotstavlja ksenofobiji i rasizmu.

Proslavljaju se širom Evrope: u Finskoj, Češkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Belgiji… Proslavljaju se i u Srbiji, a zvanično su počeli danas, otvaranjem izložbe „Spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša“  iza koje stoji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ova manifestacija se realizuje u još nekoliko gradova naše zemlje, a jedan od njih je i Bač, bajkoviti gradić iz srca Bačke. Negujući viševekovne spomenike kulture koji, uz multikulturalnost, dominiraju u ovoj vojvođanskoj varoši, građani i zaljubljenici u bogatstvo različitosti, vitezove i princeze, promovisaće tokom narednih dana ALL INCLUSIVE-KULTURNO NASLEĐE ZA SVE.

Aktivnosti u okviru manifestacije  DANI EVROPSKE BAŠTINE – BAČ 2021. počele su prošlog vikenda bioskopskim projekcijama, a biće nastavljene u petak i subotu kada će predsednik Opštine Bač, doktor Steva Panić zvanično otvoriti manifestaciju na čuvenoj bačkoj Tvrđavi. Etno sabor, nastupi horova, orkestara, folklornih ansambala, izložbe rukotvorina, etno pijaca, Likovna kolonija IZRAZ, radionice za decu i omladinu, viteške igre, književne večeri, koncerti, sportske aktivnosti i takmičenja, samo su deo bogatog programa koji su domaćini pripremili za posetioce. U večernjim satima biće realizovana promocija knjige Jelene Bačić-Alimpić NISAM KRIVA i koncert grupe OK BAND.

Pre svečanog otvaranja biće realizovana i online Konferencija ALL INCLUSIVE – KULTURNO NASLEĐE ZA SVE, koju organizuje Udruženje Kulturno-etnološki klub ISKON u saradnji sa Kompanijom Color Media Communications, i Turističkom organizacijom Opštine Bač.

Konferenciju će otvoriti ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević i Tamara Rastovac Siamashvili, ambasadorka Republike Srbije pri UNESCO, a spisak ostalih učesnika na Konferenciji i detaljan program manifestacije možete videti na linku: http://communications.rs/danibaca2021/ 

Ovaj projekat i manifestaciju sufinansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Opštinska uprava Bač, donatori i sponzori.

Sve aktivnosti u okviru manifestacije i projekta biće realizovane uz poštovanje epidemioloških mera propisanih usled KOVIDA-19.

Autor: Gordana Bjelajac