Početna Kultura Dani slovenačkog filma od 12. do 15. decembra u KCNS

Dani slovenačkog filma od 12. do 15. decembra u KCNS

0

Dani slovenačkog filma održaće se od 12. do 15. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival četvrti put organizuje Društvo Slovenaca Sava iz Beograda, i to u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike.

Posetioci u Novom Sadu će imati priliku da pogledaju četiri dugometražna i četiri kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije.

Na reviji filmova naćiće se i film “Cankar”, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće 11. decembra premijerno prikazan u Beogradu u Jugoslovsnskoj kinoteci i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918). U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.

Na programu je i na više festivala nagrađeni film “Rudar” rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu “Pođi sa mnom” Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija “Buđenje” reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu “Koliko se voliš” rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film “Odrastanje”, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

Projekcije svih filmova su besplatne za posetioce.

PROGRAM:

Sreda, 12. decembar – od 19h –

“Versepolis” (2018, 4 min, igrani) reditelja Jana Cvitkoviča
“Cankar” (2018, 93 min) Amira Muratovića

Četvrtak, 13. decembar – od 19h –

“Nedeljsko jutro (2018, 15 min) Martina Turka
“Pojdi z mano” (2016, 83 min) Igora Šterka

Petak, 14. decembar – od 19h –

“Tunel” (2017, 15 min, igrani) Gregora Andolšeka
“Rudar” (2016, 102 min, igrani) Hane Slak

Subota, 15. decembar – od 19h –

“Rođen da umre” (2018, 13 min) Matjaža Žbontara
“Buđenje” (2017, 82 min, igrani) Petera Bratuša

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay