Početna Kultura Decembarska grupa od danas u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Decembarska grupa od danas u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

0

Izložba pod nazivom Decembarska grupa (1955-1960) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin otvara se u sredu, 4. aprila, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Autorka izložbe je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin, dok je kustos izložbe Nada Stanić, muzejska savetnica Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Izložbom posvećenom Decembarskoj grupi Savremena galerija Zrenjanin je 2016. godine obeležila 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka, a razlozi leže u činjenici da su pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika učestovali u formiranju i organizovanju te kolonije, bili njeni česti gosti i tokom perioda trajanja grupe (1955-1960) često izlagali u Zrenjaninu, samostalno, u okviru godišnjih izložbi kolonije, ali i jednom kao grupa.

Decembarsku grupu je činilo destoro umetnika (Miloš Bajić, Lazar Vozarević, Lazar Vujaklija, Aleksandar Luković, Zoran Petrović, Miodrag B. Protić, Mladen Srbinović, Aleksandar Tomašević, Stojan Ćelić i Dragutin Cigarčić) koji su pripadali prvoj posleratnoj generaciji slikara. Ona je predstavljala jak pokretački impuls u likovnom životu Srbije sredinom 20. veka i smatra se nosiocem posleratnog visokog modernizma u srpskoj umetnosti.

Njen značaj je višestruk, ali se na prvom mestu ističe njen doprinos u oslobađanju srpskog slikarstva od socijalističkog realizma, kao i velika uloga u procesu nastajanja moderne u posleratnoj Srbiji u smislu uspostavljanja kontinuiteta sa međuratnom modernom.

Otvaranje je u 19 časova, a publika će moći da pogleda izložbu do 28. aprila.

Izvor: 021.rs