Početna Kultura Dečija radionica u okviru izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica

Dečija radionica u okviru izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica

0

1

U sklopu izložbe iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje dečije radionice inspirisane temama i motivima na slikama Stojana Aralice. Zamišljene kao neformalni razgovori kustosa sa decom o izabranim temama na slikama (mrtva priroda, figura u prostoru, pejzaž, autoportret), radinice se nastavljaju kroz praktičan deo u vrtu Spomen-zbirke.

Mrtve prirode su česta umetnička tema i često budući slikari kroz njih uče i savladavaju slikarski zanat. Upoznati sa opusom Stojana Aralice i u kontaktu sa njegovim delima izuzetnih kolorističkih vrednosti, mali umetnici će kroz rad i druženje steći osnovna iskustva o likovnim kvalitetima umetničkog dela. Utiske sa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica učesnici uzrasta od 6 do 12 godina moći će da izraze na svojim mrtvim prirodama putem crteža, kolaža i vajanja.

Cilj radionica je edukacija dece u muzeju, kao i da se kroz spontan pristup temama iz istorije umetnosti i osnovnim pojmovima o likovnim tehnikama, kroz praktičan rad, razvija kreativnost mališana.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Likovne zbirke muzeja. Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Autor: NsHronika.rs
Foto: pavle-beljanski.museum