Početna Kultura Dečja novogodišnja jelka – 250 dece maštom i kreativnošću ukrasilo jelku u...

Dečja novogodišnja jelka – 250 dece maštom i kreativnošću ukrasilo jelku u Ministarstvu kulture i informisanja

0

Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa predškolskom ustanovom Trešnjober uspešno su realizovali akciju posvećenu predstojećim praznicima pod nazivom Dečja novogodišnja jelka.

U akciji je učestvovalo oko 250 dece iz pet predškolskih ustanova, uzrasta od jaslica do predškolaraca, koji su radeći samostalno ili u grupi, svojom kreativnošću i maštom a koristeći kao inspiraciju svoje omiljene knjige, pesme i filmove napravili ukrase za jelku koja će stajati i ulepšavati prostorije Ministarstva kulture i informisanja.

Sa svoje strane, Ministarstvo je obradovalo mališane darivanjem knjiga primerenih njihovom uzrastu što je njih posebno obradovalo. Simbolično, poslednje ukrase na jelci su postavile zajedno potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i predsednica UO PU Trešnjober Jelena Krstović.

Ministarka Gojković je rekla da ne smemo zaboraviti da se ljubav prema knjizi, čitanju, razvijanju mišljenja i pravim vrednostima razvija od malih nogu i to je jedan od razloga iz kog se Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo na ovaj korak.

„Nadam se da ćemo mališanima dati motiv da nastave da sa svojom kreativnošću i maštovitošću razvijaju svestranost, koju mi sada možemo videti na ovoj našoj jelci“, podvukla je ministarka i dodala da iz epidemioloških razloga mališani nisu mogli da dođu, ali da će posetiti Ministarstvo čim situacija bude bolja.

Deca su uživala u pravljenju ukrasa i zajedno sa svojim vaspitačima se posvetila akciji, a ispred predškolske ustanove Trešnjober, predsednica UO Jelena Krstović je rekla “Verujem da nije dovoljno samo da konstatujemo da nam je potrebno više kulturnih sadržaja i kvalitetnije obrazovanje, već da je vreme da svi uzmemo učešće i damo svoj doprinos ovim oblastima.

Upravo je to jedan od razloga što čitav tim saradnika predškolske ustanove Trešnjober kontinuirano i radi na tome da, pored ostalog, deci ponudimo raznolike sadržaje, kao i da sama saznanja stiču i van granica vrtića, kroz direktni kontakt sa širom društvenom zajednicom. Kreativni rad i mašta jesu prave osnove za dalje učenje i radosni smo kada možemo da uzmemo učešće u ovakvim projektima.

Jako je bitno pogotovo u vremenu pandemije koristiti svaku priliku da deca najmanje osete promene ponašanja i ustaljenih obrazaca. Optimizam je neophodan da bi oni kao i prethodnih godina uživali u ovom periodu godine. Nadamo se da ćemo ovom lepom akcijom pokrenuti čitav niz sličnih jer su deca naše najveće bogatstvo.