Početna Kultura Deo Poklon-zbirke Dragiše Brašovana u Galeriji Matice srpske

Deo Poklon-zbirke Dragiše Brašovana u Galeriji Matice srpske

Deo zaostavštine čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, koju je Galerija Matice srpske nedavno dobila na poklon od njegove supruge Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Kovačev, od utorka, 5. maja mogu da pogledaju svi zainteresovani posetioci.

Ovu poklon-zbirku čine umetnička dela Mladena Josića, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Antuna Augustinčića i drugih, ali i brojna dela primenjene umetnosti koja su bila deo njegovog životnog prostora, poručuju u Galeriji Matice srpske.

Viktorija Brašovan poklonila je Galeriji Matice srpske četiri slike, četiri skulpture, dve porodične ikone, crtež, karikaturu i grafiku. Među darovanim delima, kaže upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski, ističe se do sada javnosti nepoznat portret mladog Brašovana, kao i dve katalogizirane slike Mladena Josića. Među skulpturama izdvajaju se dela Sretena Stojanovića, Riste Stijovića i Antuna Augustinčića.

Ovi lični predmeti izloženi su u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske, a u ovom trenutku je izložen samo deo iz Poklon-zbirke, s obzirom na to da će se po završetku stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata prirediti kompletna izložba.

“Poštujući volju nedavno preminule Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Kovačev, zahvaljujemo im se na dragocenom daru koji će doprineti uobličavanju sećanja na arhitektu Dragišu Brašovana. Njegovo arhitektonsko remek-delo zauvek će biti obeležje Novog Sada, a Galerija Matice srpske čuvaće umetnička dela i predmete koji upotpunjuju sliku o njemu kao arhitekti, porodičnom čoveku, prijatelju i istaknutoj ličnosti srpske kulturne istorije”, navodi Palkovljević Bugarski.

Posetioci mogu da pogledaju i izložbu “Inspirisani Italijom”, koja je aktuelna u Galeriji.

Radno vreme Galerije Matice srpske je od utorka do petka od 10 do 16 časova.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia