Početna Kultura Desetominutne ovacije za “Violinistu na krovu” na Pozorju

Desetominutne ovacije za “Violinistu na krovu” na Pozorju

0

BLU_8285

“Eh, da sam bogat, ceo svet bi bio moj, da sam bogat čovek ja”, pevušila je vascela sala “Jovan Đorđević” o sinoćnoj petoj večeri Sterijinog pozorja kada se u okviru zvanične selekcije “davao” hitični mjuzikl “Violinista na krovu” u režiji Atile Bereša i koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) te Novosadskog (Ujvidek) teatra. Desetominutne ovacije koje su usledile nakon poslednje scene “Violiniste”, učinile su da se najzad oseti prava, kadgodnja sterijanska atmosfera, pređašnjih godina festivala.

BLU_8303

Ali, da krenemo, ispočetka… Prethodni pozorijanski dan obeležio je završetak Pozorja mladih, te nastavak stalnog pratećeg programa “Dana knjige” u kojima se predstavljaju bibiliografska i stručna izdanja mahom iz oblasti Teatrologije u nas i regionu. Tako su o prvom festivalskom danu rezervisanom za prateći program “Dani knjige” (27. maj) bile zakazane promocije izdanja gostiju iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

BLU_8423

Promovisana je knjiga, dramaturga i teatrologa, dr Almira Bašovića, “Maske dramskog subjekta: govoreći subjekt i autorska pozicija na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoleća”, o kojoj je pored autora, govorio i naš teatrolog, dr Svetislav Jovanov. Gosti iz Makedonije, mr Trajče Kacanov, i dr Hristo Petroski promovisali su novi broj časopisa SUM (“Spisanie za umetnost”) posvećen pozorištu.

BLU_8314

Jučeranji dan u okviru programa “Dani knjige” bio je u celokupnosti posvećen izdanjima, samih domaćina, odnosno Sterijinog pozorja, na kojem su promovisani Godišnjak pozorišta Srbije 2014/2015, sveska 37; dvobroj časopisa scena, blagodareć glavnom i odgovornom uredniku najstarijeg teatarskog časopisa u nas, dr Zoranu Đeriću, te monografija o 60 leta Pozorja, koju je priredila Aleksandra Kolarić, a u diskusiju o ovim izdanjima su se uključili i dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teatrolog i profesor Katedre za srpsku književnost, novosadskog Filosofskog fakulteta, te direktor SP i teatrolog, dr Miroslav Miki Radonjić.

BLU_8319

Program “Dana knjige” nastavlja se i danas promocijom izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine, na kojima će učešća uzeti uz direktora ove institucije, mr Zorana Maksimovića i Ljiljana Dinić, glodurka časopisa za lutkarstvo, “Niti”, čija će dva broja za prethodnu godinu biti promovisana, te Zoran Đerić, koji je uz Dinićevu priređivač, Zbornika o srpskom lutkarstvu: odvašarskih do sokolskih scena. Takođe, biće reči i o izdanju “Teorija dramskih žanrova”, koju je priredio dr Svetislav Jovanov.

BLU_8332

Centralni festivalski deo programa, onaj takmičarski, sinoć je pred pozorišnike doneo antologijski mjuzikl Džozefa Stajna (poznatog nam i kao tvorca “Grka Zorbe”) i pulicersko-tonijevskog kompozitora Džerija Boka, “Violinistu na krovu” u koprodukcionom izvođenju Drame, Baleta i Opere SNP, te Novosadskog pozorišta, u režiji darovitog Atile Bereša, koji je međ’ ostalim rekao:

Možda se “Violinista…” i može čitati kao delom i politički komad, ali je on pre svega ljudski i duboko human. On publici nudi upravo najhumanije što čovek čoveku može podariti: nadu, radost, humor… – rekao je reditelj Bereš.

BLU_8335

Sama činjenica da je publika ocenila ovu predstavu sa verovatno nikada do sada pribeleženom ocenom 4, 93 na ovogodišnjim Sterijinim igrama, govori u prilog, koliko su “dobar posao” sačinili i: kostimografkinja, Mirjana Stojanović Maurič; scenografi: Balaž Horešnji i Saša Senković, Ferenz Javori i Budapest Klezmer bend, koreograf, Đerđ Kramer; dizajner zvuka Mare Vukmanović, predvođeni bravuroznim Aronom Balažom u ulozi Tevjea; Gordanom Jošić Gajin u ulozi njegove žene Golde; te Emina Elor, Ferenc Agota i Jovana Balašević u ulozi njihove dece, uz zaista brojne vedete narečena dva teatra koja se javljaju u podeli.

BLU_8352

Među Sterijancima i pozorišnicima, i o ovoj večeri festivala prepoznali smo i: predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, Maju Gojković; predsednika kompanije Color Press Group i medijskog mogula, Roberta Čobana; direktora Sterijinog pozorja, Mikija Radonjića; člana žirija i direktora Bitef teatra, Miloša Latinovića; fotoreportera, Dragutina Savića; biznismena, Dragomira Vujkova, protokol maestru, Minju Lagator; glumce: Sonju Damjanović, Sonju Stipić, Predraga Momčilovića; lidera lokalnog ogranka DSS i dogradonačelnika, Borka Ilića; direktora Narodnog pozorišta iz Užica, Zorana Stamatovića; direktora Narodnog pozorišta iz Sombora, Mihajla Nestorovića; upravnika SNP, Sašu Milosavljevića i brojne druge.

BLU_8538

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: B. Lučić