Početna Kultura Doček 7530: “Slava” proslavljena i u Kulturnoj stanici Rumenka

Doček 7530: “Slava” proslavljena i u Kulturnoj stanici Rumenka

0

Doček u Novom Sadu i ove godine spaja proslave 2022. i 7530. godine, a nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa Udruženjem HBO COLOR MEDIA EVENTS, 13. januara organizovala je i proslavu koju su obeležili koncerti širom grada, a koja se nastavila 14. januara u Kulturnim stanicama programima kojima se simbolično osvrćemo na tradicionalnu srpsku slavu, naše prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska

Slave spajaju tradicionalno i savremeno. Izložba Pavela Surovog, svetski poznatog umetnika, prikazuju originalne narodne nošnje iz cele Srbije u jedinstvenom umetničkom doživljaju!

Dan nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture izložba “Slava” fotografa Pavela Surovog postala je deo upečatljivog ambijenta svih kulturnih stanica u Novom Sadu.

Cilj izložbe srpskog fotografa Pavela Surovog je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Vojvodini, Srbiji i regionu. Ova izložba je specifična reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa, prikazanog u novom svetlu, a deo je jedinstvene scenografije Kulturnih stanica u Novom Sadu u kojima se program Slave realizuje.

U vojvođanskoj sredini slava podrazumeva dobrodošlicu svim komšijama, prijateljima, užoj i široj porodici, stoga je, Novi Sad, kao dobar domaćin i grad interkulturalnosti, otvorio vrata svojih kulturnih stanica za sve, kako kako bismo, u posebnom, modernom ambijentu, zajedno označili ovu tradicionalnu svečanost. U svim kulturnim stanicama kako tradicija nalaže, imali smo domaćine, a ujedno su na obredu, takođe, u svim stanicama, bili prisutni i predstavnici grada Novog Sada.

Povodom početka manifestacije i pre svega sinoć proslavljene slave, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da smo počeli na pravi način „da pokažemo našu osobenost koja prožima našu duhovnost i našu kulturu, kulturu našeg naroda i svih sa ovih prostora. Počeli smo od Slave jer treba pokazati kakvi su nam koreni, tek posle ide stabiljka pa grana, latice i plodovi. Verujem da ćemo ove godine, ako nam korona to dozvoli, imati pravi spektakl u gradu sa preko 3.000 događaja, preko 4.000 učesnika, od toga više od 1.500 iz inostranstva. Treba da ostane ovo godina koja će se još dugo pamtiti, ali i godina koja je prekretnica za naredne godine, koja treba da predstavlja legat za buduće generacije. Svakako otvaramo svi zajedno novo poglavlje priče o Novom Sadu“.

U slavskom obredu u Kulturnoj stanici Rumenka su učestvovali:

  • Domaćica slave – Olja Maglovski,
  • Sveštenik – otac Radoslav Pantelić,
  • Predstavnica Grada Novog Sada – Kristina Karaić, zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada.

Program su upriličili:

  • Crkveni hor pri Uspenskom hramu u Novom Sadu „Antifon”,
  • Tamburaški orkestar,
  • Štandovi sa toplim napicima ispred kulturne stanice,
  • Izložba „Slava” Pavela Surovog.

Građani i turisti su se u svim kulturnim stanicama okupili u velikom broju i u duhu srpske tradicije i kulture, Slava je proslavljena.

Partner programa „Slava” je IDEA.

Događaji se organizuju u skladu sa epidemiološkim uslovima i merama koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

Na događajima je neophodno nošenje maski i držanje distance.

Ukoliko dođe do promena zvaničnih mera kriznog štaba sve informacije ćemo objaviti na vebsajtu docekns.rs.

Foto: Aleksandar Radetić