Početna Kultura Dominik Maja Taner, direktor galerije ELA iz Luande: Veliki zadatak pred nama...

Dominik Maja Taner, direktor galerije ELA iz Luande: Veliki zadatak pred nama je da stvorimo novu lokalnu publiku

0

Muzej afričke umetnosti i Color Media Communications u partnerstvu sa Gradom Beogradom i Ministarstvom kulture i informisanja organizuje onlajn konferenciju „Savremena umetnost Afrike u eri pandemije”. Konferencija će biti emitovana na Dan Afrike, 25. maja 2021. godine na zvaničnom YouTube kanalu Color Media Communications i Facebook stranici Muzeja afričke umetnosti.

Tokom trajanja konferencije svoja razmišljanja i iskustva o tome kako je pandemija uticala na dosadašnji rad ustanova kulture i na stvaralaštvo savremenih umetnika afričkog porekla i onih koji delaju na afričkom kontinentu, kao i o tome koje je teme, procese, sadržaje, forme i oblike u oblasti savremene umetnosti ona dovela u prvi plan sa pratiocima će podeliti ambasadori, kao i umetnici i kustosi iz afričkih zemalja.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić i direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Marija Aleksić.

Jedan od učesnika konferencije „Savremena umetnost Afrike u eri pandemije” biće i Dominik Maja Taner, direktor galerije ELA iz Luande u Angoli. On se osvrnuo na izazove sa kojima se trenutno susreću.

„Glavni izazovi su da, sa jedne strane, u Angoli, stvorimo novu lokalnu publiku. Moramo da obrazujemo lokalnu javnost koja još uvek često brka rukotvorine i umetnost. Ja, lično, osećam da postoji međunarodna žeđ za upoznavanjem Angole, ali mi moramo da storimo još veću žeđ u samoj Angoli da, na primer, umetnici iz Angole proučavaju Kiandu, koja je angolska morska sirena, ili da angolski umetnici i javnost nauče šta je Kalunga, što na Kikongo jeziku označava granicu između svetova, a kao termin vodi poreklo iz vremena ropstva. Tako da ću ponoviti da smatram da je veliki zadatak pred nama da stvorimo novu lokalnu publiku“ – Istakao je Dominik.

Tokom konferencije pokušaćemo da iz više različitih perspektiva dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču uticaja pandemije na savremenu umetnost, stvaralačke procese, nove fenomene, umetničke forme i sadržaje u radu umetnika afričkog porekla i onih koji stvaraju na afričkom kontinentu.