Početna Kultura Don Kihot zaista ponovo jaše: Ninus Nestorović podsetio zašto je borba protiv...

Don Kihot zaista ponovo jaše: Ninus Nestorović podsetio zašto je borba protiv vetrenjača važna i večna, i koje je mesto aforizma u tom okršaju

0

Ninus  (18)

Prostor Novosadskog kluba u Zmaj Jovinoj 3/1 sinoć je bio centar slobodne misli, istomišljenika, i ljubitelja aforizama, budući da je čuveni novosadski satiričar Ninus Nestorović nakon 13 godina ponovo stao pred svoje sugrađane, i zajedno sa gostima podsetio na vrednost i ogroman značaj ove skrajnute i pomalo zaboravljene umetnosti.

Ninus  (5)

Pred nekoliko desetina Novosađana pretežno starije starosne dobi, koje je dočekao tamburaški sastav “Majurski bećari” i time najavio sjajnu i nadasve prijatnu atmosferu, događaj pod nazivom “Don Kihot ponovo jaše” zaista je protekao simbolično, u duhu podsetnika i opomene da borba protiv vetrenjača neće i nikada ne sme prestati.

Ninus  (6)

Čovek koji, kako je u svom pisanom obraćanju usled nemogućnosti da prisustvuje događaju istakla profesorka Dragana Bošković, ‘baca rukavice u lice srpskom društvu’ i koji svojim rečima ostavlja duboke tragove i podstiče na važna i neodložna pitanja, još jednom je ukazao na značaj ali i problem u kom se satira danas nalazi.

Ninus  (19)

Značaj satire je veoma veliki, ali je satire u našem društvu sve manje. One prave, izvorne satire, kao što vidimo, na našoj televiziji, na našim radio stanicama, čak i u književnim časopisima sve je manje, a koji je razlog za to teško je reći. Vrsnih satiričara i danas ima, živi su, pišu i stvaraju, samo nemaju mesto gde to da objave – istakao je Nestorović.

Ninus  (20)

Nižući svoje aforizme, i ove novije, ali i one nastale pre 20 godina čija je vrednost ostala netaknuta s obzirom da se, kako je sam istakao, malo toga promenilo, Nestorović je izmamio i osmehe, i uzdahe, ali i tupo klimanje glavama kao potvrdu da su na žalost mnoge njegove brutalne opaske i zaključci zapravo slika i prilika današnjeg društva.

Ninus  (9)

Gosti poznatog satiričara – kolega Milan Todorov, rok kritičar Bogomir Bogica Mijatović, novinar Igor Mihaljević, glumac Emil Kurcinak, i novinar i enigmata Zoran Radisavljević, prisećali su se mladosti, profesionalnih početaka i trenutaka rađanja poznanstava i prijateljstava sa zvezdom večeri.

Ninus  (21)

Bilo je reči i o slobodi govora kao temelju aforizma, odnosno prikrivenom odsustvu te suštinske potrebe, o hrabrosti koja krasi Ninusa ali i sve druge satiričare, i o težini položaja novinara u sistemu koji ne povlači jasne granice.

Ninus  (20)

Kada je reč o slobodi medija stanje nije blistavo, ali nikada nije ni bilo kroz istoriju. Uvek je bilo teško da se neko suprotstavlja svojom kritičkom mišlju, da na satiričan način ismeva neke negativne pojave u društvu, pa su mnogi satiričari to radili tako što su pisali pod pseudonimima, kao što je Volter. Ninus to radi pod svojim imenom i prezimenom, i to u vremenima koja nisu nimalo naivna – rekao je Zoran Radisavljević i podsetio na tragedije koje su snašle jednako hrabre, poput Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića, ali i zaposlene u pariskom satiričnom listu “Šarli Ebdo”.

Ninus  (16)

Kantautor Vanja Lakobrija, u pauzama izlaganja što Ninusa što njegovih gostiju, počastio je prisutne izvođenjem svojih numera uz pratnju gitare, a Nestorović je iskoristio ovo okupljanje i za promociju svoje poslednje knjige “Ćuti i plivaj”, koju je napisao nakon poplava i katastrofe koja je pre dve godine zadesila našu zemlju, između ostalog i grad Paraćin gde je tada sa porodicom živeo.

Ninus  (3)

Sjajno veče završeno je još jednim sledom aforizama, podsećanjem da satiričari koji pišu u rukavicama ne ostavljaju tragove, i zaključkom da Ninus Nestorović definitivno nije jedan od njih budući da je svojim staloženim ali perom punim bunta ostavio značajan trag i na našoj sceni i na kolektivnoj društvenoj svesti.

Ninus  (13)

A u duhu događaja koji nam se bliži prenosimo vam za kraj jednu Ninusovu misao – “Na izborima nema fer pleja, ne treba mešati sport i politiku”.

Autor: Marija Milošević
Foto: Zoran Knežev / Novosadski klub