Početna Kultura Druga javna rasprava: Uslužne zanatlije ostaju u Kineskoj četvrti

Druga javna rasprava: Uslužne zanatlije ostaju u Kineskoj četvrti

0

Potvrdni i odrični odgovori, kao i to šta projekat „Youth Creative Polis” donosi takozvanoj Kineskoj četvrti, u velikoj meri definisani su na drugoj javnoj raspravi „Divan” u SKC „Fabrika”.

Delatnosti kulturnih i kreativnih industrija, koje su definisane akcionim planom u Strategiji razvoja grada Novog Sada, svakako se ubrajaju u potvrdan odgovor, međutim, status zanatlija bio je sporan.

Po rečima direktora Fondacije „Novi Sad 2021” Nemanje Milenkovića, zanatlije ostaju ispunjavanjem određenih kriterijuma. Doprinos i učešće je prvi kriterijum, a drugi je određivanje cene ustupanja prostora, što je već tema naredne rasprave.

I zanatlije koje ne pripadaju kulturnim delatnostima, nego se bave uslužnim zanatima, ostaju tu, odgovor je „da””, objasnio je Milenković.

Pri tom se to ne odnosi samo na one koji su već ovde, po principu stečenog prava, nego na sve u gradu Novom Sadu koji doprinose i učestvuju u kulturnom i umetničkom stvaralaštvu. Odgovor „ne” odnosi se na magacinski prostor.”

Interpretacija o tome šta se dešava s Kineskom četvrti nije baš dobronamerna, utisak je Nemanje Milenkovića.

Za taj prostor postoji dobra volja da se nađe najbolji način šta to definiše kulturno-kreativno stvaralaštvo. Osim stručne javnosti i ljudi koji su u ovom trenutku u takozvanoj Kineskoj četvrti, sve je veći broj građana koji šalju predloge o njenoj nameni, a i učestvuju u javnim raspravama, što je zaista dobro“, potvrđuje Milenković.

Jedan od predloga Fondacije „Novi Sad 2021” je da se formira komisija različitih aktera, iz Kineske četvrti, nas iz Fondacije, predstavnika Grada, radne grupe za infrastrukturu i drugi, koji bi, ako se složimo s tim prvim okvirom koji smo napravili, počeli dalje da rade i stvaraju kriterijume šta je to što podrazumeva boravak, rad i funkcionisanje u Kineskoj četvrti. Na taj način bismo, ne samo u infrastrukturnom smislu došli do različitih faza razvoja tog prostora već i u organizacionom, sadržinskom smislu.”

Treća sednica Foruma za kulturu biće održana 31. avgusta u 11 časova u Plavoj sali Skupštine Grada, Ulica Žarka Zrenjanina 2. Tema je transformacija takozvane Kineske četvrti u Omladinski kreativni polis.

Firma „Audio konstruktor”, jedna od mnogih koje rade u okviru kreativnih industrija u našem gradu, veliki je potencijal za zapošljavanje mladih, rečeno je u okviru rasprave. Ta firma podržava želju Grada da ulaže u novu industriju, pre svega zbog mladih, da bi imali mnogo više opcija da na drugačiji način uđu u posao i da se s 25 godina osamostale. Iz njenih redova čulo se loše iskustvo nekadašnjeg rada u najlošijim uslovima na tom prostoru, sa zakupom najskupljim u Novom Sadu. Poruka trenutnim zakupcima bila je da prihvate novu namenu Kineske četvrti, isele se odatle, a za uzvrat u pregovorima od „Poslovnog prostora” i Grada traže alternativna rešenja i pod povoljnim uslovima kupe ili zakupe neki prostor s uslovima daleko boljim od onih u kojima su trenutno.

Današnja javna rasprava je samo jedna u nizu, koje treba da definišu da se kroz kulturu dijaloga na otvoren, transparentan način dođe do rešenja za jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata „Novi Sad 2021” i meni se čini da posle prvog „Divana” i Foruma za kulturu, koji su održani prošle nedelje, kao i uvodnih razgovora još tokom Egzit festivala, ulazimo u proces u kojem se zapravo sve bolje razumemo i pri čemu ćemo naći najbolje moguće rešenje. Pokazali smo da kultura dijaloga ima smisla“, zaključio je Milenković.

Izvor: Dnevnik
Foto: Facebook/Novi Sad 2021