Početna Kultura Duh Buenos Ajresa u Novom Sadu

Duh Buenos Ajresa u Novom Sadu

0

Narednog petka, u Novosadskoj sinagogi, gostuje beogradski Beltango kvintet, jedan od najpriznatijih tango orkestara u Evropi. Daniel Pjacola, sin slavnog kompozitora Astora Pjacole, svojevremeno je rekao da muzika njegovog oca treba da se izvodi baš kao što to čini Beltango.

Beltango kvintet je prvi tango orkestar sa Balkana koji u svom sastavu neguje i zvuk autentičnog bandoneona,  instrumenta koji je istorijski neraskidivo povezan sa tangom i čija jedinstvena boja zvuka stvara neponovljiv doživljaj istinskog uživanja u muzici. Još od 1998. godine Beltango stvara i izvodi široki repertoar tradicionalnih tango kompozicija, tango nuevo  tj. modernijia tango dela, kao i svoje autorske kompozicije iz ,,Balkango’’ opusa.

Najveći uspeh i satisfakcija su nam što i posle 19 godina postojanja sviramo i putujemo po svetu sa istim zarom kao prvog dana i posle 800 koncerata u 30 svetskih zemalja. Podjednako nam je zadovoljstvo sto je za sve ove godine uz koncerte Beltanga stasavala tango publika, koje na našim počecima gotovo i da nije bilo u Srbiji, a sada ih brojimo u hiljadama – kaže Aleksandar Nikolić, osnivač Beltango Kvinteta.

Inače, profesor Aleksandar Nikolić, jedini je  bandoneonista u Srbiji  i jedan od malobrojnih u Evropi.  Koliko je Beltango kvintet specifičan u svetu tango muzike govori podatak da je to jedini evropski tango orkestar koji je pozvan od strane Ministarstva kulture Buenos Airesa da učestvuje na ,, Svetskom tango festivalu –Buenos Aires, 2007’’.

Beltango kvintet čine: Aleksandar Nikolić – bandoneon ,  Ivana Nikolić – klavir,  Antonija Barna – violina,  Bogdan Pejić – gitara, Petar Holik – kontrabas

Činjenica je da ima mnogo tango orkestara u Evropi ali retko koji je kadar da odsvira najzahtevnije kompozicije. Iz tog razloga, Beltango je svojevremeno dobio možda i najbolju moguću pohvalu za svoj rad i to od sina slavnog kompzitora Astora Pjacole.

Ponosan sam što sastav kao što je Beltango  postoji na svetu i izvodi muziku mog oca na onaj način kako ona treba da se svira. Iskreno sam bio iznenađen kada sam video i čuo muziku Astora Pijacole sviranu sa podjednakim osećajem, a na mestu tako dalekom i različitom od našeg. Očigledno je muzika mog oca univerzalna i Beltango to dokazuje svojom čudesnom interpretacijom“,  rekao je Daniel Pjacola kada je prvi put uživo čuo muziku svoga oca u izvedbi Beltango kvinteta.

A upravo ta sjajna dela, novosadska poblika će moći da čuje u petak 25. avgusta u Novosadskoj sinagogi, na koncertu otvaranja četvrtog internacionalnog festivala „Novi Sad – tango grad“, u organizaciji novosadskog udruženja Todo tango.

Naravno da nam kritike iz porodice Astora Pjacole najviše gode, kao i pozivi sa brojnih internacionalnih tango festivala. Vrlo nam je značajna i promocija našeg muzičkog pravca – Balkango, svojevrsnog miksa balkanske tradicije i tanga koji širom sveta ima veliki broj poklonika. Novosadskoj publici pripremamo jedno programsko iznenađenje i premijerna izvodjenja nekih dela Astora Piazzolla-e u aranzmanima Beltanga”- ističe Aleksandar Nikolić.

Posebnu draž predstojećem koncertu u Sinagogi daće i argentinski tango maestrosi Selva Matroti i Marselo Ramer, koji će se orekestru pridružiti na sceni i novosadskoj publici dočarati autentični argentinski tango, baš onaj koji se igra na kaldrmi Buenos ajresa.

Koncert Beltango kvinteta biće održan u Novosadskoj sinagogi, u petak 25. avgusta, sa početkom u 20 časova. Ulaznice se mogu nabaviti u svim prodajnim mestima GIGSTIX-a, kao i u novosadskoj Sinagogi pred početak koncerta.

U preko 19 godina postojanja Beltango je nastupao na preko 600 koncerata širom sveta kako u velikim koncertnim dvoranama, tako i na milongama, tango  balovima i festivalima.  Ovaj sastav je  imao gala koncert ,, Beltango Simphonico’’ , a i sarađivao sa drugim velikim orkestrima od kojih su neki i  CRR Istanbul simfonijski orkestar,  Makedonska filharmonija,  Vijetnamski nacionalni simfonijski orkestar, Vojvođanski simfonijski orkestar i Niški simfonijski orkestar. Takođe su bili koautori i muzički reditelji u  poznatim tango spektaklima gde su sarađivali sa danas najvećim tango umetnicima sveta.

A koliko je festival “Novi Sad – tango grad”  nezaobilazna tačka na svetskoj tango mapi pokazuje podatak da je koncert u Novom Sadu samo uvertira u predstojeću turneju u kojoj će Beltango kvintet nastupiti na festivalima u Trstu, Diseldorfu, Vupertalu, Ingolštadu i Rovinju.

Pokrovitelj festivala “Novi Sad – Tango grad” je Sekretarijat Vlade APV za privredu i turizam, podršku je dala i Ambasada Argentine u Beogradu, a veliku pomoć u organizaciji dali su Jevrejska opština Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada i Galerija Matice srpske. Sponzori festivala  su kompanija „Freeland Mijanović“, DDOR osiguranje, Produktna berza i Privredna komora Vojvodine. Color press group je medijski sponzor festivala.