Početna Kultura Dve dramske premijere u SNP-u početkom marta

Dve dramske premijere u SNP-u početkom marta

0

U Srpskom narodnom pozorištu u toku su probe na dvema dramskim predstavama čije će premijere biti početkom marta – “Pravi Zapad” Sema Šeparda i “Ilustrovana enciklopedija nestajanja” Božidara Kneževića.

“Pravi Zapad” je koprodukcija sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, a tekst Sema Šeparda nominovan je za Pulicerovu nagradu, američku nagradu koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

Šepard je ostavio neizibrisiv trag kao američki glumac, dramski pisac, scenarista i reditelj, kao autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara i, svakako, kao dobitnik Pulicerove nagrade za delo “Pokopano dete” 1979. godine.

Reditelj predstave je Dimitri Pjer Udovički, scenograf je Davor Molnar, kostimografi Davor Molnar i Snežana Horvat, za izbor muzike je zadužen Josip Horvat, a u predstavi igraju: Saša Anočić (Ostin), Igor Pavlović (Li), Domagoj Mrkonjić (Saul Kimer) i Aleksandra Pleskonjić (Majka).

“Pravi Zapad” je subverzivna američka drama, drama koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju “američkog sna” i koji kao neostvareni dramski junaci u sebi nose nepomirene suprotnosti i neostvarene zadate obrasce uspeha.

Drama Sema Šeparda “Pravi Zapad” imala je svoju praizvedbu u pozorištu Magic Theatre u San Francisku 1980. godine.

Drama je priča o dva brata od kojih jedan deluje veoma uspešno i ostvareno, dok je drugi gubitnik, odmetnik od društva i samoga sebe. S vremenom postaje jasno da je zamena uloga lako moguća i vodi ka ravnopravnosti zasnovanoj na ironiji…

Premijera je 9. marta 2018. godine na sceni “Pera Dobrinović” u SNP-u, a prva repriza već 10. marta.

Predstavu “Ilustrovana enciklopedija” nestajanja režira Zoltan Puškaš, nastaje kao koprodukcija SNP-a i Sterijinog pozorja, a u glumačkoj podeli su: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Nabojša Savić, Aleksandra Pejić, Jelena Antonijević, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina, Terezija Figura, Agota Vitkai Kučera i Daniel Husta.

Pored Zolatana Puškaša koji je osim režije zadužen i za scenografiju, u autorskoj ekipi su i Terezija Figura, pomoćnik reditelja, saradnik za pokret i glas, Nikolina Stjepanović, dramaturg i Konstantin Knežević, lektor.

Božidar Knežević je za “Ilustrovanu enciklopediju nestajanja” dobio nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2015. godinu

Biće ovo druga režija Puškaša u SNP-u. Prva je, bila 2013. godine kada je režirao predstavu “Neka se jave najbolji”, koprodukcija SNP-a i SDUV-a.

Božidar Knežević je dobitnik preko 70 književnih nagrada. Radio je nekoliko veoma uspešnih adaptacija drama za novosadsko Pozorište mladih, Srpsko narodno pozorište i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Premijera je 12. marta 2018. godine, na Kamernoj sceni.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay