Početna Kultura Elektronska izložba o Ivi Andriću u BMS

Elektronska izložba o Ivi Andriću u BMS

0

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Ive Andrića, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Postavka, koju čini izbor dela Ive Andrića i literature o njemu, može se pogledati do 6. novembra u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Daniela Kermeci i Marija Vaš, urednik Selimir Radulović.

Ivo Andrić rođen je u Dolcu kod Travnika 1892. godine. Detinjstvo je proveo u Višegradu, a gimnaziju završio u Sarajevu. Slovenske književnosti i istoriju studirao je u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je odbranio doktorsku tezu Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine. Prvu pesmu u prozi U sumrak objavio je u Bosanskoj vili 1911. godine, a u narednim godinama izlaze pesničke zbirke Ex ponto (1918) i Nemiri (1920). Uspešnu diplomatsku karijeru koja traje od 1920. do 1941. započinje u Rimu, a nastavlja u konzulatima u Bukureštu, Trstu, Gracu, Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu. Sve do kraja Drugog svetskog rata važio je za pisca pripovedaka i novela. Međutim, 1945. godine izlaze tri njegova romana (Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica) i iz temelja menjaju sliku o piscu. Prokletu avliju objavljuje 1954. u Matici srpskoj, a roman Omer-paša Latas izlazi posthumno (1976). Dela Ive Andrića prevođena su gotovo na sve evropske jezike i u mnogim zemljama Afrike i Azije.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 1961. u Stokholmu. Na ceremoniji se zahvalio besedom “O priči i pričanju”.

Umro je u Beogradu 1975. godine.

Izvor: 021.rs