Početna Kultura EMYA 2016: Galeriji Matice srpske zahvalnica za vredna dostignuća

EMYA 2016: Galeriji Matice srpske zahvalnica za vredna dostignuća

0

galerija-matice-srpske-emya-2016-jpg_660x330

Galerija Matice srpske, jedan od nominovanih kandidata za nagradu Evropski muzej godine 2016 (EMYA 2016), predstavila se u Tolosi i San Sebastijanu (Španija) od 7. do 9. aprila i primila zahvalnicu za vredna dostignuća u podizanju kvaliteta muzeja.
ns
Nagrada Evropski muzej godine (EMYA), koja se dodeljuje muzeju koji privlači publiku i zadovoljava posetioce jedinstvenom atmosferom, zanimljivom interpretacijom i prezentacijom eksponata i kreativnim pristupom obrazovanju, sa naglaskom na društvenoj odgovornosti, pripala je Muzeju istorije poljskih Jevreja u Varšavi.

Evropski centar solidarnosti u Gdanjsku (Poljska) dobio je nagradu za očuvanje i promociju evropskog kulturnog nasleđa, poštovanje ljudskih prava i demokratije, koju dodeljuje Savet Evrope.

Nagrada Sileto fondacije muzeju koji u svom radu angažuje lokalnu zajednicu i posebno vrednuje volonterski rad, pripala je Gradskom muzeju Vukovar (Hrvatska).

Kenet Hadson nagradu za muzej koji u svom radu koristi neobična i smela dostignuća koja podstiču zajednicu da ulogu muzeja posmatra na sasvim drugačiji način, poneo je Muzej mikoroba u Amsterdamu (Holandija).

Za inovativan pristup nagrađeni su muzeji u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji.

EMYA, koja se punih 39 godina zalaže za kvalitet, kreativnost i inovativnost muzeja, okuplja male, srednje i velike muzeje koje povezuje izvrsnost u radu, navedeno je u saopštenju Galerije Matice srpske.

emya-2016-galerija-matice-srpske-jpg_660x330

Svake godine više od 200 učesnika dolazi iz čitave Evrope, a ove godine je u konkurenciji za prestižne godišnje nagrade i titulu Evropski muzej godine bilo 49 kandidata iz 24 zemlje.

Kroz inspirativne priče, arhitekturu zgrada i inovativna rešenja u cilju da svoje kolekcije učine reprezentativnim i uključivanjem različite publike, kandidovani muzeji i galerije predstavili su širok spektar kolekcija i pristupa u njihovoj interpretaciji, kao i u aktivnostima koje su usmerene ka posetiocima.

Ovi susreti su bili prilika da se kroz radionice, panele i razgovore sa kandidatima, muzealci upoznaju, razgovaraju o stavovima, temama i pitanjima vezanim za muzej i razmenjuju svoja iskustva i primere dobre prakse.

Glavni program EMYA 2016 odvijao se u Tolosi, a Galerija Matice srpske imala je čast da nastupi prva i da svojom prezentacijom otvori program.

Upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski i programski direktor msr Snežana Mišić su u prvoj sesiji koju je vodio Jan Geršov, sudija EMYA iz Nemačke, predstavile galeriju, njen rad i rezultate na adaptaciji prostora i najavile završetak decenijskog kontinuiranog rada obnovom fasade koja će biti realizovana u ovoj godini.

Kao važne segmente rada predstavile su kolekciju i stalnu postavku Galerije i aktivnosti u domenu razvoja publike.

Nakon dva dana predstavljanja muzeja i galerija, trećeg dana su održane dve panel diskusije.

Dodela nagrada održana je 9. aprila u San Sebastijanu, a ceremonija je bila obeležena sećanjem na Keneta Hadsona, osnivača EMYA i EMF.

Izvor: Tanjug
Foto: galerijamaticesrpske.rs