Početna Kultura “Evgenije Onjegin” 8. februara u Pozorištu mladih

“Evgenije Onjegin” 8. februara u Pozorištu mladih

0

Na repertoaru Pozorišta mladih od nedavno se našla i predstava “Evgenije Onjegin” koja je privukla veliku pažnju ljubitelja ove scenske umetnosti.

Roman Aleksandra Sergejeviča Puškina još jednom je oživeo na pozornici, u izvođenju Peđe Marjanovića, a vanvremenska priča o potrazi za sobom dobila je novi epilog.

– Evgenije Onjegin je praroditelj današnjih generacija koje svoju slobodu nose visoko, doživljavaju je kao identitet, pa i smisao života. A da li je uopšte poznaju. Ljubav, prijateljstvo i svaku vrednost će žrtvovati zarad te primamljive iluzije iza koje se često kriju hladnoća i praznina – poroci Puškinovog ali mnogo više našeg vremena. Dolaze kao simpatična i prolazna moda, ali brzo pokazuju zastrašujuće naličje jer za sobom ostavljaju pustoš, uništene ljubavi, ideale, snove, veze i propuštene šanse – navodi se u saopštenju pozorišta.

Kako reditelj komada Boris Liješević navodi, Onjeginova praznina nije pasivna tišina, niti prostor kreacije, već tamna i agresivna sila koja guta, proždire i traži žrtve. Kob. Evgenije Onjegin je vreme koje dolazi. Vreme hladne i prazne duše, koje neguje egoizam kao jedinu odbranu od sveta, te kao životni kredo i pouku. Vreme koje hvali bunt, prezir i ironiju, a ubija nežnost, emotivnost, poeziju, ljubav, naivnost i lepotu. Puškin je prepoznao Onjegina kao znak propadanja, dekadencije, kao simptom modernog gradskog života. Danas se taj simptom razvija u generacijsku bolest koja završava u samoći, u potrošenom životu bez ljubavi i smisla.

Predstava će se odigrati u četvrtak, 8. februara u 20 časova.

Autor: NsHronika
Foto: pozoristemladih.co.rs