Početna Kultura Evo čime je slikar iz Pančeva oduševio Novosađane

Evo čime je slikar iz Pančeva oduševio Novosađane

0

577b9e0fe7bbd-novi sad vuk vukcevic 4

Retko kada jedna slika izazove toliku reakciju Novosađana poput dela Vuka Vukčevića, slikara iz Pančeva, koji je uljanim bojama predstavio najpoznatija obeležja Novog Sada.

Serija “Gradovi” 30-godišnjeg ovog umetnika posvećena je svetskim destinacijama koje su njemu najdraže. Među njima su, za sada, Beograd i Njujork, ali i rodno Pančevo, koje je naslikano pre oko osam godina i nije rađeno tehnikom koja je na nivou slike Novog Sada. Kako za 021 priča Vuk Vukčević, do sada nije naišao na tako dobru reakciju građana kao u slučaju ovih gradova, a sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, Novosađani su oduševljeni delom koje na jedinstven način predstavlja drugi najveći grad u Srbiji.

 

novi_sad_vuk_vukcevic_1

“Serijal posvećen gradovima počeo sam krajem 2014. godine, a do sada sam završio Beograd i Njujork. Takođe, Novi Sad sam završio tek pre nekoliko dana, a reakciju su već neverovatno pozitivne. Za jednu ovako detaljnu sliku treba mi oko šest meseci, tako da godišnje ‘proizvedem’ dva ovakva dela. Iza svakog rada stoji obimno proučavanje. Čitav jedan mesec samo postavljam sliku, određujem objekte bitne za jedan grad, tražim fotografije iz raznih uglova i, naravno, posećujem grad. S Novim Sadom već imam blizak odnos, kao i sa Beogradom, u kojem sam studirao i sa Njujorkom, u kojem sam proveo dva leta”, navodi Vukčević, koji je na ovaj način spojio dve velike ljubavi – slikanje i putovanje.

Inače, Vuk je već 10 godina profesionalni slikar. Umetnost je ono što voli i od čega živi, a oprobao se u oblastima poput street art-a, grafike, performansa, umetničkom aktivizmu… Nakon svega, vratio se crtežu i grafici.

“Dugo sam se pitao šta je moj pravi talenat. Kada ste slikar, vi ste talentovani za sve vizuelne umetnosti, samo je pitanje šta vam najviše odgovara”, tvrdi on.

U Srbiji je, kako kaže, malo kolega koje žive od svog rada. Vuk poručuje kolegama da se drže zajedno, međusobno podržavaju i preporučuju u svakoj prilici. To će spasiti umetnost u Srbiji.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021