Početna Kultura Evropska prestonica kulture pokrenula konkurs za budući Memorijalni centar

Evropska prestonica kulture pokrenula konkurs za budući Memorijalni centar

0

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je javni urbanističko-arhitektonski konkurs u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra.

Posvećen žrtvama Pogroma u Južnoj Bačkoj tokom II svetskog rata kao najznačajniji memorijalni projekat u novijoj istoriji Novog Sada konkurs je raspisan po najvišim standardima.

„Višeznačna je važnost ovog konkursa kao još jednog velikog legata projekta Evropske prestonice kulture. Primarno, programski se bavi važnom temom, rekao bih za celu Srbiju i Evropu. Arhitektonski je bitan jer je dodatno potvrdio uspešnu praksu značaja raspisivanja konkursa zasnovanih na otvorenosti, stručnosti i sveobuhvatnosti. Konačno, u urbanističkom smislu zaokružiće prostor Distrikta svojom autentičnom pričom Novog Sada u 20. i početkom 21. veka“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Žirijem koji će odlučivati o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju presedava dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci će pomagati i akademik Branislav Mitrović, doktor umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri čine i istoričari dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju se tri prostorno-programske celine: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, a rok za predaju konkursnih radova je 24.11.2022. godine do 15 časova.

Zahvaljujući timu za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, koji je grad Novi Sad formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture”, odmah po odabiru pobedničkog rešenja pristupa se izradi tehničke dokumentacije.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije, kao i pravna lica koja imenuju lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture i koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije.

Pitanja u vezi s konkursom učesnici mogu postaviti do 01.10.2022. godine. Pitanja se postavljaju isključivo putem Portala javnih nabavki Uprave za javne nabavke.

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja možete pronaći na Portalu javnih nabavki Uprave za javne nabavke.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK