Početna Kultura Fenomenologija zarđale kašike stigla i do Novog Sada

Fenomenologija zarđale kašike stigla i do Novog Sada

0

SDj Corax 10

Predrag Koraksić – Corax, jedan od najpoznatijih karikaturista sa ovih prostora, nedavno je objavio a sinoć i u Novom Sadu promovisao svoju zbirku radova “Fenomenologija zarđale kašike” u Studentskom kulturnom centru (SKC) – Fabrika, u novosadskoj Kineskoj četvrti.

TZJ-predrag koraksic i ivan ivanovic desnoSDj Corax 08

U izboru od 120 karikatura koliko ih broji “Fenomenologija zarđale kašike”, Corax pokazuje kako je upravo ovaj predmet i sintagma koja svoje “čuvenje zaslužuje” iz vremena 90-tih godina prošla veka, kada je radikalski prvak, Šešelj, izjavljivao da će “Hrvate klati zarđalom kašikom”, postala novim-starim atributom i u današnjim vremenima, prema autorovom nahođenju.

SDj Corax 09SDj Corax 04

Kako je istakao Ivan Ivanović, ispred Izdavačke kuće “Aleksandar press” koja je i štampala poslednju Koraksićevu zbirku političkih karikatura, i sam naziv ove knjige je “amblematičan jer spaja fenomenologiju, termin potekao iz društvenih nauka, ponaviše vezivan za oblast filosofije i sociologije i sintagmatski izraz “zarđalu kašiku” koji je ukorenjen u našem narodu u vizuelnom smislu, od devedesetih godina 20. veka, a kojem se pristupa analitički.”

SDj Corax 06SDj Corax 05

Sam naslov nas upućuje i spaja dve stvari koje su karkaturalne likove naše političke scene i posle 30 godina bivanja na njoj i “rađenja o našim glavama i životima” u smešnim i jezivim situacijama, prikazani u svojim “najsvetlijim” momentima i izjavama (koje sobom nose konsekvence koje povlače čitav narod).

SDj Corax 12TZJ-koraks

Sam autor, Predrag Koraksić je u povodu “Fenomenologije zarđale kašike” pred brojnim auditorijumom koji se okupio u večernjim časovima u SKC istakao:

Sve vreme sam želeo kroz simbole vremena, za koje smo mislili da je za nama, a zapravo, nam se vraća, da pokušam da prilepim atribute koji mu odgovaraju. Tako sam 90-tih crtao i ponavljao Miru Marković debelu i sa zvezdicama te cvetom u kosi; Slobodana Miloševića bez očiju; Šešelja i njegove čauše, a današnje neo radikale sa zarđalom kašikom; Ivicu Dačića sa koferčetom i bananom jer mislim da samo ponavljanjem postižemo taj efekat trajnosti u sećanju ljudi. Uvek sam se trudio, budući da mislim i radim u slikama, da me razumeju svi slojevi društva, te i nepismeni. Želeo sam da sa najmanje likovnih sredstava, postignem aksiomatski efekat, onaj u kome se sačini presudakoja ne može da se poništi – rekao je Corax.

SDj Corax 02SDj Corax 01

Međ’ brojnim prisutnima, koji su bili u prilici i da pogledaju neke od čuvenih karikatura iz časopisa “Vreme”, i poslušaju našeg znamenitog mislioca u karikaturi, primetili smo i: advokata Slobodana Beljanskog; slikara Gigu Đuraguića; arhitektu, Gordanu Đilas; dizajnerku i kreatorku, Tijanu Popović Pješčić; novinare: Stanka Popovića, Aleksandra Savanovića, Blažu Popovića; urednika programa SKC Fabrika i novosadskog pankera, Igora Todorovića – Zgroa; istoričare umetnosti i kustose: Nebojšu Milenkovića, Suzanu Vuksanović i Jasminu Jakšić; Mikloša Biroa i druge.

SDj Corax 07TZJ-publika

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Svetozar Đipanov i Saša Jovanović