Početna Kultura Festival “Dunavski dijalozi” do 30. septembra na pet lokacija

Festival “Dunavski dijalozi” do 30. septembra na pet lokacija

0

Osmi Festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi”, koji je u utorak otvoren u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, trajaće do 30. septembra, a posetioci će programe moći da prate na pet lokacija u gradu.

Ove godine u programu dominira centralna izložba naslovljena “Quo vadis homo?” postavljena u poklon zbirci Rajka Mamuzića, koju su zajednički koncipirali Ami Barak, nezavisni kustos iz Pariza, i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” u Novom Sadu.

Po rečima Stepanova, tema je nametnuta okolnostima globalnog haosa u kome je danas teško naći pravu okosnicu smisla. Zajedno s Barakom, osmišljena je izložba gde umetnici svojom intuicijom i svešću razumeju vreme u kojem žive i na to vreme reaguju.

“Pošto sam poreklom iz Rumunije, upoznat sam sa istorijom ovog regiona koji je prošao kroz brojna dešavanja čak i u skorašnjoj istoriji, zato mislim da je ovo idealno mesto gde bi se udružili umetnici da pričaju o sadašnjem trenutku, što se i vidi po samoj postavci“, rekao je Ami Barak.

Saradnja umetnika iz Temišvara i Novog Sada vidi se kroz postavku u MSUV. To je još jedan u nizu izložbenih dijaloga umetnika iz ova dva grada, koji su imenovani za dve buduće evropske prestonice kulture.

Dva festivala Art Encounters u Temišvaru i Dunavski dijalozi u Novom Sadu imaju dugogodišnju saradnju, što potvrđuje kulturne veze dve zemlje.

“Ove dve manifestacije otvaraju prostor za širi dijalog koji može da oblikuje svest društvene zajednice u smislu podsticanja kreativnih ideja za sveobuhvatniju i održiviju budućnost“, objašnjava kustoskinja Sorina Jeca Janovic.

Tri samostalne izložbe savremenih srpskih umetnika na istu temu “Quo vadis homo?” postavljene su duž Bulevara Mihajla Pupina. U Galeriji Bel izloženi su radovi vajara iz Beograda Miće Stajčića, u Malom likovnom salonu KCNS skulpture Novosađanina Veroljuba Naumovića, dok galerija SULUV-a predstavlja radove beogradskog multimedijalnog umetnika Vuka Ćuka.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Fondacije Novi Sad 2021 i Austrijskog kulturnog foruma.

Festival je organizovan u skladu sa epidemiološkim preporukama, a celokupan sadržaj je besplatan.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia