Početna Kultura Festival kamerne muzike od 9. do 15. septembra u Novom Sadu

Festival kamerne muzike od 9. do 15. septembra u Novom Sadu

0

U Novom Sadu će se od ponedeljka, 9. septembra, do nedelje 15. septembra održati drugo izdanje Festivala kamerne muzike, manifestacije tokom koje će Novi Sad biti regionalni, ali i evropski centar promocije kamerne muzike. Festival će svečano biti otvoren u ponedeljak u 20.21 časova u Galeriji Matice srpske, koncertom “Oskar u Novom Sadu”.

Nominovan za Oskara za najbolji strani film, dobitnik nagrade žirija za režiju na Kanskom festivalu, nominovan za Zlatni globus i Zlatnu palmu u Kanu, učesnik preko 30 najrenomiranijih svetskih filmskih festivala i dobitnik preko 20 nagrada, film “Capernaum” Nadine Labaki je prvi film jedne rediteljke iz Libana koji je nominovan za ovako važne filmske nagrade. Novosađani će imati priliku da premijerno uživaju u originalnoj muzici iz ovog filma, kao i u muzici koju je kompozitor Khaled Mouzanar pisao za druge filmove. Takođe će se čuti poznate melodije iz filmova nominovanih za ovu prestižnu nagradu, te će se i u Novom Sadu osetiti duh Oskara.

Tokom pet festivalskih dana posetioci će moći da uživaju i u koncertima: “Mladi talenti”, “Saxtet”, “New Trinity Baroque” i “The best of Novi Sad”, a kompletan program i informacije o lokacijama i ulaznicama nalaze se na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.festivalkamernemuzike.com.

Festival kamerne muzike je svoje prvo izdanje doživeo u septembru 2018. godine u Novom Sadu. Njegovo osnivanje su početkom iste godine inicirale novosadske umetnice Ksenija Mijatović Korom i Veronika Antunović u saradnji sa istaknutim italijanskim dirigentom Đanlukom Marčanom. Ideja Festivala kamerne muzike je promocija zajedničkog muziciranja, kao i promocija kamernih sastava koji funkcionišu kao celina duži niz godina i koji, kao takvi, podržavaju osnovnu ideju Festivala.

Organizator Festivala kamerne muzike je Novosadski duvački kvintet, a Generalni pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrovitelji su Gradsko veće za kulturu Novog Sada i Italijanski kulturni institut iz Beograda. Prijatelji Festivala su Muzička omladina Novog Sada, Fondacija “Novi Sad 2021”, Galerija Matice srpske, Muzička škola “Isidor Bajić”, Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”, “Classica Nova” iz Beograda, Centar stranih jezika “Vox” iz Novog Sada i Vinarija Šijački iz Banoštora.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay