Početna Kultura Festival NOA zatvoren uz crtanje i umetničku diskusiju

Festival NOA zatvoren uz crtanje i umetničku diskusiju

0

U dvorcu Eđšeg 4. oktobra zatvoren je četvrti po redu festival NOA (Novi Sad Open Art). Mladi umetnici su se okupili kako bi predstavili svoje crtačko umeće, i to studenti profesora Uglješe Colića iz Visoke škole strukovinih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu i polaznici likovne sekcije u srednjoškolskom domu „Brankovo kolo“ koju predvodi slikar Aleksandar Opačić. Kako bi zatvaranje bilo veličanstvenije, javnom času crtanja prisustvovali su i brojni umetnici koji su među autorime grupne izložbe „Savremeni narativ na papiru“. Dok su mlađi radili, stariji su diskutovali na temu slikarstva, kako generalno, tako i o crtanju na papiru. Jedna od zanimljivih konstatacija bila je ta da je crtanje na papiru za slikara kao dnevnik. U svoj blokčić slikar zabeleži svoj dan, pa je kasnije lako setiti se svega što ga je tog dana okruživalo.

Da podsetimo, u sklopu festivala NOA organizovane su likovne radionice za učenike srednje umetničke škole “Bogdan Šuput” i osnovne škole “Ivan Gundulić”, održana je izložba „Savremeni narativ na papiru“ na kojoj je učestvovalo preko trideset autora, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva; i otvorena je izložba rokenrol fotografija Marka Ristića, pod nazivom „Zamrznuti tonovi“.

Festival NOA će uvek biti čvrst oslonac za sve koji su se pojavili u njegovom programu, ali i prva podrška u daljem razvoju.