Početna Kultura Festival “Nomus” od 19. do 29. aprila na više lokacija u Novom...

Festival “Nomus” od 19. do 29. aprila na više lokacija u Novom Sadu

0

Međunarodni festival umetničke muzike “Novosadske muzičke svečanosti – Nomus“, 43. po redu, održaće se od 19. do 29. aprila na više lokacija u Novom Sadu.

Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

Govoreći o programu organizatori su izdvojili nastup Beogradske filharmonije pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, sa kojom će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, kao i nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija “Hermans” iz Italije kojim će ovogodišnji Nomus biti zatvoren.

Uložili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo Nomus se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji“, rekao je odgovorni urednik Nomusa Milan Radulović i dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvjetičanin.

Ovo izdanje Festivala obogatiće i dva nešto drugačija, neklasična programa – jedan  će upriličiti francuski umetnik Žil Apap s Duom “Meduoteran”, poznat po jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki “Sudar Percussion” s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.
Program i druge detalje u vezi sa Nomusom, možete pronaći OVDE.
 021.rs
Foto: Grad Novi Sad