Početna Kultura Festival “Slobodna zona”: Početak novembra raj za ljubitelje filmova

Festival “Slobodna zona”: Početak novembra raj za ljubitelje filmova

0

Slobodna Zona 4

Filmski festival igranog i dokumentarnog filma “Slobodna zona”, 11. put po redu održava se u Novom Sadu, kao i u Nišu i Beogradu. Festival traje od 5. do 10. novembra. Konferenciji za novinare koja je održana u kafe “The End” u prostorijama bioskopa Arena Cineplax, prisustvovali su Branka Pavlović – selektorka festivala, Biljana Tutorov – selektorka kros medija dela festivala, kao i Vladimir Crnjanski – filmski kritičar.

slobodna zona1

Branka Pavlović, selektorka, napomenula je prisutnim novinarima da će festival svečano biti otvoren u četvrtak, 05. novembra u 20:30 časova, projekcijom dugonajvljivanog filma “Ejmi” u bioskopu “Arena Cineplex”.

slobodna zona ejmi

Film ‘Ejmi’ reditelja Asifa Kapadija iz Velike Britanije dobitnik je mnogobrojnih značajnih filmskih nagrada i priznanja. Film pokreće važna pitanja medija u savremenom društvu, kao i u šou biznisu i kao što mu i samo ime kaže, radnja filma je bazirana na životu preminule, planetarno popularne pevačice Ejmi Vajnhaus. Ejmi je bila izuzetno emotivna i talentovana osoba, koja nije izdržala teret slave. Svoj poslednji koncert održala je na Kalemegdanu“, rekla je selektorka.

XXX EARL DYING GIRL MOV JY 5386 .JPG A ENT

U okviru festivala postoji i poseban program namenjen mladima (14+), a najznačajniji film koji će obeležiti taj deo programa je svakako “Ja, Erl i devojka na samrti”, reditelja Gomez-Rehona, koji govori o tome kako preboleti male i velike stvari u životu, preživeti srednju školu i postati čovek.

Biljana Tutorov, selektorka kros medija, rekla nam je nešto više o delu festivala, koji je zamišljen kao multiplatforma.

To su zapravo priče koje su nastale da funkcionišu kroz više platformi, kao što je na primer: pozorište, film, novine. U osnovi svega je veb platforma u kojoj publika može da učestvuje. Iako nisu na projekciji, gledaoci mogu da prate program od kuće na svojim računarima. Tu bi posebno istakla ‘Pirat fishing’ – projekat Al Jazeera. Kroz projekat kros medija proteže se 11. priča, filmova, interaktivnih igrica i stripova.

Closing and Awards Ceremony - 65th Berlin Film Festival

Vladimir Crnjanski, kritičar i kordinator festivala za Novi Sad, predstavio je programski deo samog festivala rekavši:

“Festival ukupno sadrži 12 filmova, 7 igranih i 5 dokumentarnih, a sve projekcije se održavaju u bioskopu ‘Arena Cineplex’ i Muzeju savremenih umetnosti Vojvodine. Ovaj festival nema praznog hoda i svi filmovi su dobro odabrani. Estetika filmova je na zavidnom nivou. Ovo svakako nije festival holivudskih hitova, ali bih svakako izdvojio neke koje vam toplo preporučujem da pogledate, a to su filmovi: ‘Ejmi’, ‘Taxi’, ‘Ja, Erl i devojka na samrti’, kao i film ‘Mustang’. Svi ovi filmovi dobili su značajne nagrade na mnogim prestižnim filmskim festivalima, kao što su Kan, San Dens, a film ‘Mustang’ je čak i francuski kandidat za Oskara.”

slobodna zona

Jelena Galetin Žakić, pr bioskopa Arena Cineplex, napomenula je da svi filmovi u ovom bioskopu počinju u 20:30 časova. Cena ulaznica za film “Ejmi” je 300 dinara, za sve ostale 250 dinara. Cena karata za filmove koji će se prikazati u Muzeju savremene umetnosti je 150 dinara.

Autor: Jelena Dopuđ