Početna Kultura Festival španskog filma od ponedeljka u Novom Sadu

Festival španskog filma od ponedeljka u Novom Sadu

0

9-spanski-metar

Deveti Festival španskog filma – Španski metar održaće se od ponedeljka, 6. juna do petka, 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Španski metar uvek je sjajna prilika da se na jednom mestu, tokom pet dana sagleda presek savremenog stvaralaštva ove kod nas omiljene kinematografije.

Devet pažljivo odabranih filmova su, kao i svi dobri filmovi, poziv na avanturu, poziv na filmsko putovanje u jedan drugačiji svet, ali svet koji nam može pomoći da bolje sagledamo onaj u kojem živimo.

Deveti Španski metar otvara film “Priča” koji donosi niz priča na temu savremene komunikacije, snimljenih u jednom jedinom kadru u trajanju od 80 minuta. Reditelj ovog posebnog ostvarenja, Hoakin Oristrelj, domaćoj publici je poznat kao scenarista hitova “Ljubav može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje”, “Između tvojih nogu”, “Usta na usta”…

U skladu sa savremenim svetskim dešavanjima, jedna od gorućih tema ovogodišnjeg Španskog metra je migracija. U filmu “Munja” glavni junak se nakon 30 godina provedenih u Španiji vraća sa svojom jedinom imovinom, traktorom, u rodni Maroko, dok u dokumentarcu “U stranoj zemlji” pratimo Špance koje je savremena ekonomska kriza naterala da bolji život potraže u Škotskoj.

No, ne kreću na put samo oni koji su na to prinuđeni iz egzistencijalnih razloga. U filmu “Na tragu ljubavi” Honasa Truebe, tri prijatelja će se upustiti u potragu za ljubavlju kako bi ponovo osetili strast za životom, dok komedija “Propušteni vozovi” prati mladi bračni par koji pokušava da se privikne na život na selu.

Videćemo i prostore bivše Jugoslavije kroz perspektivu humanitaraca koji pokušavaju da se snađu u konfliktnoj zoni u drami “Savršen dan”. Film je sa uspehom prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu i ima jaku internacionalnu glimačku postavu koju predvode Benisio del Toro, Tim Rot i Olga Kirilenko. O razrešavanju konflikta govori i “Pregovarač”, komedija inspirisana istinitim događajima tokom pregovora španske vlade i ETA.

A da i puštanje papirnog zmaja u parku može biti prava avantura pokazaće “Savršen dan za letenje”, drama o odnosu oca i sina ispričana kroz perspektivu jednog dečaka. Zatvaranje je rezervisano za nagradjivanu romantičnu dramu “Loreak”, o ženi čiji se život iz korena menja kada počnu da joj stižu buketi cveća od nepoznate osobe.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: KCNS