Početna Kultura Filmski festival “Obnova” od 1. do 4. septembra u Novom Sadu

Filmski festival “Obnova” od 1. do 4. septembra u Novom Sadu

0

Pokretni bioskop na više lokacija pretvara Novi Sad u centar za obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva.

Treći po redu filmski festival Obnova održaće od 1. do 4. septembra u okviru Kaleidoskopa kulture pored Češkog magacina, u bioskopu  Arena Cineplex, restoranu Loft Park  i dvorištu studentskog doma  „Živojin Ćulum”. Svojom obnavljajućom poetičkom magijom i pažljivom selekcijom kultnih, ali i novih ostvarenja, festival stvara novi prostor za sedmu umetnost i društveni napredak.

Kao deo festivalove obnavljajuće poetičke magije i negovanja kulture sećanja, publika će imati priliku da pogleda čuvene digitalno remasterizovane filmove „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“ , „Ko to tamo peva“, „Neka druga žena“ i „Miris dunja”.

U okviru glavnog takmičarskog programa dugometražnog igranog filma biće prikazani filmovi „Gejm“, „Heroji radničke klase”, „Ala je lep ovaj svet“ , „Komedija na tri sprata,  „Heroji“, „Mrak“, „Ne igraj na Engleze“ i „Džem od kavijara“.

Žiri festivala biće Milan Puzić- scenarista, Kalina Kovačević-glumica, kao i Slobodan Ivetić- režiser koji je i prošle godine učestvovao na festivalu sa filmom „Kreka – Lovac na snove“.

“Energija koju sam osetio to veče prošle godine ostala je u meni sve ovo vreme. Ona je učinila da me domaćini festivala, ničim izazvani, da tako kažem, pozovu da budem član žirija ove godine. Na kraju priznajem: i da nije bilo tog poziva došao bih na Obnovu i prisustvovao joj kao gledalac iz poslednjeg reda.”

Slobodan Ivetić, režiser

Specijalna nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji biće dodeljena po prvi put i to reditelju Radivoju Raši Andriću, a u okviru specijalnog programa posvećenom Raši, publika će uživati u filmovima „Leto kada sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „ Kad porastem biću kengur“.

Bogatijem programu doprinela je i saradnja koju je festival ostvario sa Sarajevo Film Festivalom i fondacijom “Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe”, pa će se na repertoaru Filmskog festivala Obnova, po prvi put u Srbiji naći i film „Gde je Ana Frank?“, nagrađivanog reditelja  Arija Folmana. Film je deo selekcije Sarajevo Film Festivala “Dealing with the past”, a nakon projekcije filma biće održana panel diskusija pod nazivom „Film kao most između prošlosti i sadašnjosti”.

Osim projekcija, posetioci će uživati i u razgovorima sa autorskim ekipama svakog filma koji će se održavati u posebnom festivalskom studiju na otvorenom, a autentičnom muzikom dobroj atmosferi doprineće bogat muzički program i bendovi „Šlagvort”, „Monohrom”, „Jeluscinia i Amos bend”, kao i „Darež i Noćobdije”.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obaveznu rezervaciju karata putem sajta, mejla rezervacije@ffobnova.rs i pozivom na broj 061 654 63 94 od 17 do 20 časova.

Filmski festival Obnova realizuje se uz podršku Evropske prestonice kulture, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Akademije umetnosti u Novom Sadu i bioskopa Arena Cineplex. Festival je rezultat entizijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu. Dugoročni cilj festivala je da pokrene stvaralački impuls lokalne filmske zajednice, bude tačka okupljanja filmskih radnika iz regiona i sveta, ali i veliki podstrek manifestacionom turizmu i privredi u našem gradu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo