Početna Kultura Filmski festival “Slika u pokretu” u Novom Sadu

Filmski festival “Slika u pokretu” u Novom Sadu

0

Šesto izdanje Festivala snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” održava se u Novom Sadu od 15. do 18. decembrai.

Na festivalu koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije na filmu, tokom četiri dana učesnicima i posetiocima biće prikazano osam dugometražnih igranih filmova iz najnovije srpske produkcije i uz dodelu značajnih nagrada.

Domaćin ovogodišnjeg izdanja “Slika u pokretu” je Novi Sad, a glavni festivalski program biće realizovan u Kulturnom centru Novog Sada, dok će se prateći program festivala održati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

U zvaničnom takmičarskom delu programa, biće prikazan pregled igranih filmova iz domaće produkcije 2020/2021: ratna drama “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, psihološki triler “Jedini izlaz” Darka Nikolića, srpski kandidat za Oskara – “Oaza”, Ivana Ikića, porodična tragikomedija “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, muzička drama “Živ čovek” Olega Novkovića, kao i najgledaniji film sa više od milion posetioca – biografski “Toma” Dragana Bjelogrlića.

Osim “Dare iz Jasenovca”, koja nije imala premijeru na festivalima niti bioskopsku distribuciju, na ovom festivalu će se prikazati još neka ostvarenja koja će tek zaživeti u bioskopima – “The Pond” Petra Pašića i “Ne igraj na Engleze” Slobodana D. Pešića, prema istoimenoj hit predstavi (BDP), gde je poslednju ulogu ostvario nedavno preminuli glumac Marko Živić.

Pored glavnog, u okviru festivala “Slika u pokretu” planiran je i prateći program.

U prvom delu, za sve zainteresovane učesnike biće organizovan master klas program, koji će voditi direktori fotografije Aleksandar Ilić i Miloš Jaćimović, dok će u Kulturnoj stanici Eđšeg od 15. do 23. decembra, biti postavljena izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena”.

Poslednje večeri festivala 18. decembra, na ceremoniji svečanog zatvaranja biće uručena vredna priznanja.

Glavnu i specijalnu nagradu za snimateljski rad na filmu dodeliće tročlani žiri koji čine – vizuelni umetnik Čedomir Vasić, kao i direktori fotografije Nik Moris i Aleksandar Ilić.

Žiri Srpske asocijacije snimatelja, koja tradicionalno organizuje ovaj festival šesti put zaredom, ove godine će prvi put dodeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama u poslednjih godinu dana u bogatoj, domaćoj srpskoj produkciji.

Kao i prethodnih godina, festival “Slika u pokretu” održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Filmskog centra Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor: Tanjug
Foto: Promo