Početna Kultura Filmski hitovi zatvorili festival “Slobodna zona”

Filmski hitovi zatvorili festival “Slobodna zona”

0

slobodna zona

Festival angažovanog filma „Slobodna zona“, održan ove godine u osam bioskopa u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, posetilo je više od 23.000 gledalaca. Još uvek nemamo podatak koliko je tačno bilo gledalaca u našem gradu, ali verujemo da broj nije ni najmanje zanemarljiv. Repriznim projekcijama filmova „Taxi“ i „Mustang“, u Muzeju savremene umetnosti, koji su od strane selektora i kritičara proglašeni apsolutnim hitovima, zatvoren je ovogodišnji festival.

Svi gledaoci su imali prilike da ocene film neposredno nakon gledanja, zaokruživši broj na skali od jedan do pet. Svi sakupljeni listici će biti zbrojeni, a filmovi ocenjeni, nakon čega će se odlučivati koji od njih će biti na redovnim repertoarima naših bioskopa naredne godine.

Oštrom oku gledaoca, nije moglo da promakne da se na jedinstvenoj listi filmova nalaze i neki naslovi koje naša publika nije imala prilike da pogleda. Filmovi „Gaybe Baybe“, „KažiTi“ i „Glumica“, samo su neki od naslova koje naša, novosadska, publika nije imala prilike da vidi. Izbor je zavisio od selektora filmova zaduženih za svaki grad u kome su se projekcije odvijale.

Ovaj filmski festival je bio interaktivnog karaktera, u šta se mogu uveriti svi oni koji su redovno posećivali sajt „Slobodne zone“.
Selektori su za narednu godinu najavili više ovakvih sadržaja, a sve u cilju produženja trajanja festivala i nakon zvaničnog obeležavanja.

Autor: Jelena Dopuđ