Početna Kultura Finale umetničkog programa o seobama i migracijama

Finale umetničkog programa o seobama i migracijama

0

Posle više od 300 kulturnih događaja na kojima je predstavljeno oko 130 umetnika, kraj programskog luka „Seobe” Evropske prestonice kulture obeležiće još jedno spektakularno delo – „Vladimir i Kosara”, opera koja će svoju praizvedbu doživeti 28. marta u 20.22 časa, u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Opera „Vladimir i Kosara” predstavlja iskorak u regionalnoj operskoj sceni, na kojoj retko viđamo savremene i domaće autore. Upravo zbog toga, sinergija sa institucijom kakva je Srpsko narodno pozorište, koje ove godine obeležava 161. godinu postojanja, od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada, kao i produkcijskih kapaciteta, i to u godini kada Novi Sad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Ovo je ne samo prvo, nego i jedinstveno izvođenje opere, čiji je autor jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora klasične muzike i libretista, Stevan Divjaković, ovogodišnji dobitnik Februarske nagrade, dok režiju potpisuje priznati Aleksandar Nikolić. Operom će dirigovati gost iz Bugarske, generalni muzički direktor Državne opere u Plovdivu, maestro Dian Čobanov.

Ponos, dostojanstvo, ljubav, izdaja, pokajanje, sve to zajedno čini najstariju ljubavnu priču sa ovih prostora. „Vladimir i Kosara” su priča koja se prepričava, koja inspiriše, seli se iz epohe u epohu i javlja se pod nekim drugim imenima i  oblicima više od 10 vekova.

Kako ističe reditelji Aleksandar Nikolić, ova opera je zamišljena kao velika istorijska freska i san istovremeno.

„U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk”, rekao je Nikolić i dodao da ovo delo vodi što dalje od realizma: „U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan”.

Humor i tolerancija za sam kraj „Seoba”

Ekipa „Državnog posla”, za sam kraj programskog luka „Seobe”, podariće publici premijerno izvođenje predstave „Velika seoba arhivatora”, koja je zakazana za 29. mart u 20 sati, u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost” Futog. Popularni Čvarkov, Torbica i Boškić na humorističan način će se pozabaviti temom migracija u regionu, ovoga puta van svoje kancelarije. Sada će se zateći u nepoznatom okruženju – magacinu u kom su prinuđeni i da žive, u kom nema uslova za boravak tri osobe, dok istovremeno ne mogu da izbegnu svoje obaveze jer su primorani da rade ne bi li dobili dozvolu da se vrate u „rodnu kancelariju”. Režiju potpisuje Petar Jovanović, dok je nosilac projekta Laureat D.O.O. Drugo izvođenje je zakazano za 9. april.

Svi zainteresovani mogu kupiti ulaznice u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost” Futog.

Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: V. Veličković