Početna Kultura Foto portreti srpskog fotografa Pavela Surovog kreirani uz pomoć veštačke inteligencije osvojili...

Foto portreti srpskog fotografa Pavela Surovog kreirani uz pomoć veštačke inteligencije osvojili Pariz

0

Poznati grafički dizajner i fotograf Pavel Surovi iz Kisača osvojio je prvo mesto u kategoriji “Foto portreti kreairani uz pomoć veštačke inteligencije” na svetskom prestižnom “World International Photography Awards” takmičenju u Parizu u Francuskoj.

Surovi je nagradu dobio za ai portret koji nosi naziv “Nemačka dama”. Desetočlani žiri sastavljen od profesionalaca iz različitih država je ocenjivao umetničke radove kreirane uz veštačku inteligenciju i druge manipulacije. Takođe, žiri je ocenio i izabrao 5 ženskih ai foto portreta Pavela Surovog koji su ušli u uži izbor među finaliste.

Uspeh je od velikog značaja jer Surovi je u ovu oblast uplovio pre nekoliko meseci i svakodnevnim eksperimentovanjem uspeo je da pretekne Patriziju Buru iz Italije, koja je najpoznatija i najnagrađivanija digitalna umetnica u svetu, i koja dominira poslednje 2 godine u ovoj oblasti kombinujući fotografiju i veštačku inteligenciju.

“Ovo je već treća disciplina u mojoj umetničkoj karijeri s kojom osvajam svetska priznanja. Najpre je to bio grafički dizajn s kojim sa osvojio značajna svetska priznanja, posle modna i portretna fotografija koja me je proslavila u svetu, a sada su to slike – fotografije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije, fotografija i drugih alata. U ovom domenu sam nov, počeo sam da eksperimentišem pre pola godine i uspeo sam da osvojim iz prve prvu nagradu žirija u Francuskoj. Ovde se ne radi samo o primeni veštačke inteligencije u umetničkom radu, nego je potrebna vizija, estetika, forma, kao i pregršt drugih alata da bi se došlo finalne fotografije”, rekao je Surovi.

“Uspeh je toliko značajan jer sam uspeo pobediti Patriziju Buru koja je neprikosnovena u oblasti veštačke inteligencije i fotografije i to je potvrda da 3 meseca eksperimentisanja nisu bačena uzalud. Raduje me da pored mog imena stoji ikonica – naša zastava, srpska trobojka Republike Srbije. Pored sportista i naučnika, raduje me da i ja kao umetnik preko ovih svetskih nagrada mogu na jedan kreativan način širiti dobro ime Srbije u svetu”, dodao je Pavel.

Fotograf Pavel Surovi je počeo na projektu “Future” da radi uporedo sa svojim novim fotografskim modnim projektom “P. S. Mira Brtka”, a upravo novi radovi fotografije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije je trebalo da ugledaju svetlost dana tek sledeće godine, kada bi završio ceo ciklus futurističkih ženskih foto portreta. Ova prestižna nagrada je izbacila projekat “Budućnost” pre premijere u svetsku javnost što predstavlja kvalitet novih umetničkih fotografija.

Foto: Pavel Surovi