Početna Kultura Franc List Fest – Dušan Sretović: List je bio pijanistički genije!

Franc List Fest – Dušan Sretović: List je bio pijanistički genije!

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu “Ečka”, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

Među mladim pijanistima koji će nastupiti na “Franc List Festu” biće i Dušan Sretović koji je završio klavirski odsek niže muzičke škole “Josip Slavenski” u klasi prof. Maje Vuković 2014. godine je završio IV razred klavirskog odseka i gimnaziju, a teoretski odsek iste škole je završio školske 2012/2013. Srednju školu je završio kao đak generacije, sa nagradom za najbolji diplomski koncert. Trenutno je redovni student druge godine studija klavira na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču.

Zašto volite da svirate Lista?

– Oduvek sam voleo Lista i dosta sam ga i svirao. Bio je pijanistički genije i uvek sam se divio načinu na koji njegova dela komuniciraju sa publikom.

Da li je “Sonata h-mol” drugačija od većine ostalih Listovih dela i ako jeste zbog čega je to slučaj?

– “Sonata h-mol” je svakako drugačija od svega što je on napisao, i po formi i po poruci koju šalje. Nakon Betovena, upravo ova sonata je delo u kojem se na neki novi način doživljava sonatni oblik. Sonata počinje i završava pauzom tako da na neki način nema ni početak ni kraj, a u njoj se dešava ceo jedan život. Ona je svakako pečat u istoriji i živeće zauvek. Nadam se da ću ja u ovom životu zajedno sa njom rasti i razvijati se i bar na trenutak istinski osetiti njenu večnost.

Dušan je tokom svog školovanja učestvovao na mnogim takmičenjima i koncertima. Posebno bismo izdvojili nagrade na sledećim takmičenjima:

 2009. i 2010. god. – Laureat na takmičenju Slavenski u Novom Sadu, kao i nagrada za najbolje izvedeno delo domaćeg autora;
 2011. god. – Prva nagrada na “Memorijalu dr V.Vučković” (međunarodno takmičenje);
 2011. god. – Druga nagrada na republičkom takmičenju;
 2012. god. – Na takmičenju “Mihajlo Vukdragović” , Šabac bio je najbolje plasirani učesnik u svojoj kategoriji kao drugonagrađeni (prva nagrada nije dodeljena) ;
 2012. god. – Na međunarodnom takmičenju “Isidor Bajić” , Novi Sad kvalifikovao se u polufinale.
 2012. god. – Laureat za srednju školu na takmičenju “Josip Slavenski” u Beogradu.
 2013. god. – Učestvovao na međunarodnim takmičenjima “Davorin Jenko” u Beogradu i “Mihajlo Vukdragović” u Šapcu na kojima je osvojimo druge nagrade
 2013. god. – Republičko takmičenje, II nagrada
 2013. god. – Beograd, Šopenfest, II nagrada
 2014. god.- Na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu, prva nagrada

Osim solističkih nastupa, Dušan je član klavirskog dua “Mozartkugeln”, koji je 2010. godine bio Laureat svih kategorija na Republičkom takmičenju klavirskih dua. Nastupao je u SKC-u, Beogradskoj filharmoniji, Kolarčevoj zadužbini i SANU. Takođe nastupao u okviru ciklusa koncerata “Odjeci”, kojima Šopenfest predstavlja nagrađene mlade pijaniste. 2012. je održao svoj prvi solistički koncert u galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca. 2013. solistički koncert je održan u galeriji SANU. Iste godine, svirao na svetskoj skupštini OSSI u Belom Dvoru. U oktobru 2013. bio je gost gospodina Dejana Đurovića u emisiji “Nedeljom uveče” (RTS2). Svirao na zatvaranju BUNT festivala i galeriji Artget (novembar 2013.). U februaru 2014. godine, održao solistički koncert u organizaciji Srpske kulturne zajednice u Ženevi, a 20. februara iste godine imao je solistički koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Na konkursu za promociju talentovanih studenata Univerziteta za muziku u Beču je dobio mogućnost da svira bečkoj publici na koncertu zakazanom 1. juna 2014. godine u MuTH-u. Konkurs je organizovan kada je Dušan bio na polovini prvog semestra pripremne godine i bio jedan od najmlađih učesnika. 2015. godine imao je solistički koncert u Ženevi (po treći put), kao i solistički koncert u Beču u organizaciji udruženja FOKUS i KoBV. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Arbo Valdme, Đorđa Milojkovića, Igora Laska i Miloša Popovića. Dobitnik je nagrade Fonda za mlade talente “Dositeja” i umetničke stipendije grada Beograda za srednju školu.

Prvi “Franc List Fest” održaće se uoči 200. godišnjice svečanog otvaranja dvorca “Ečka” na kojem je svirao Franc List, tada devetogodišnji dečak, a kasnije slavni kompozitor, 1820. godine. Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac “Ečka” početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje.

“Franc List Fest” je festival revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona.

Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini, o kojoj više možete pročitati u ovom tekstu.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/