Početna Kultura Francuska predstava “Zbogom” večeras na Sceni “Pera Dobrinović”

Francuska predstava “Zbogom” večeras na Sceni “Pera Dobrinović”

0

4437-bitef-press-ns

U okviru 49. BITEF-a, večeras će u Novom Sadu, na Sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta, biti izvedena predstava “Zbogom” francuskog reditelja Džonatana Kapdevijela.

Direktor SNP-a Aleksandar Milosavljević rekao je na današnjoj koferenciji za novinare održanoj u najstarijem nacionalnom teatru da je “ponosan na to što BITEF gostuje u Novom Sadu, jer je on jedna od najznačajnijih stvari koju je ova država iznedrila”.

BITEF je nekada bio mala pukotina u Berlinskom zidu, mesto susretanja dvaju svetova, onda kada se ti svetovi nisu sudarali. Danas tih zidova i zavesa nema, ali je BITEF i dalje dragocen“, rekao je Milosavljević, a direktor BITEF-a Miloš Latinović naglasio je da ovaj festival verovatno “ne bi ni imao svoj današnji identitet”, kada ne bi postojao i njegov segment koji se održava u Novom Sadu, te da je novosadsko gostovanje BITEF-a jedan od načina da se izađe iz elitističkog “kruga dvojke”.

Reditelj i glavni glumac u predstavi “Zbogom”, Džonatan Kapdevijel, kaže da je njegov cilj u pomenutoj predstavi bio da napravi autoportret od smese pevanog materijala i imitacije.

Inspirisan stilom auto-fikcije, nekom vrstom ispovednog dokumentarca koji ističe lutanja lika između stvarnog života i fantazije, napisao sam ovu predstavu na osnovu pesama i razgovora koji, veoma nalik privatnim zapisima, evociraju korene i porodicu. “Zbogom” zavisi od tehnike imitacije kakva se često koristi za zabavu. Ovu tehniku uvrćem do zbrke, nalik na praznu traku na kojoj snimam komadiće sveta koji me okužuje, i ona me čini onim što sam. Ambivalentan lik koji tumačim koleba se između gracioznosti i smrknutosti. Transvestizam mi omogućava da obradim pojam samoće, a da istovremeno prenesem delikatnost i osećajnost“, kaže francuski reditelj i glumac.

Predstava počinje u 20 sati, a traje 60 minuta.

Autor i foto: mojnovisad.com