Početna Kultura Galerija Matice srpske danas slavi 170 godina postojanja

Galerija Matice srpske danas slavi 170 godina postojanja

0

Galerija Matice srpske danas, 18. oktobra proslaviće svoj dan i 170 godina trajanja svečanom sednicom i otvaranjem izložbe “Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu”.

Svečanu sednicu će pozdravnim rečima otvoriti upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić.

Besedu o slikarstvu Arsenija Teodorovića u srpskoj crkvi u Budimu održaće dr Vladimir Simić, istoričar umetnosti.

Program će početi u 19 časova.

Izložba je rezultat petogodišnjeg projekta realizovanog u saradnji Galerije Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, nastavljajući višedecenijsku saradnju u proučavanju, zaštiti i promociji srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj.

Delovi nekadašnjeg ikonostasa budimske katedralne crkve Svete Trojice, rasformiranog i sklonjenog iz crkve pre njenog rušenja 1949. godine (crkva oštećena u bombardovanju Budimpešte 1945. godine), nalazili su se pod krovovima različitih objekata Budimske eparhije. O izgledu ikonostasa svedoči samo arhivska fotografija iz fonda Istorijskog muzeja Budimpešte, dok se ikonografska celina i slikarska veština Arsenija Teodorovića mogu u potpunosti sagledati tek na ovoj izložbi, na kojoj su predstavljene 73 sačuvane i konzervirane ikone.

Muzeološki neobrađene, po smeštaju rasute, pod slojem tamnih lakova koji su onemogućavali sagledavanje likovnih vrednosti Teodorovićevog slikarstva, ikone su zahtevale kompleksnu pažnju različitih stručnjaka.

Ideja da se sve sačuvane ikone s ikonostasa crkve u Budimu prikupe, prenesu u Srbiju, konzerviraju i restauriraju, ujedinila je konzervatorske radionice Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na velikom zajedničkom poslu, koji je trajao od 2013. do 2017. godine, kada je završen rad na 73 ikone, od čega je 68 s ikonostasa a pet s tronova i pevnica iz iste crkve.

Izložba je prilika da se ikone vide ponovo okupljene na jednom mestu svedočeći o sećanju na još jedan graditeljski spomenik nacionalne kulture kojeg više nema, ali o čijim vrednostima svedoči pokretna kulturna baština, odnosno slikarski umetnički rad Arsenija Teodorovića.

U godini u kojoj obeležava 170 godina trajanja Galerija Matice srpske je pripremila bogat program kako bi ukazala na kontinuitet ideja i vrednosti postignutih ostvarenja u svom dosadašnjem radu. Obeležavanje jubileja počelo je 1. juna predstavljanjem obnovljene fasade zgrade Galerije, nastavilo se sadržajnom izložbenom i programskom delatnošću kao i svečanošću u Tekelijanumu u Budimpešti, koja je održana 14. oktobra.

Izvor: 021.rs