Početna Kultura Galerija Matice srpske dobila Vukovu nagradu

Galerija Matice srpske dobila Vukovu nagradu

0

Galerija Matice srpske dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2017. godinu, jednoglasnom odlukom žirija.

Galerija je nagradu dobila za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i to u godini kada obeležava 170 godina postojanja.

Nagrada koju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje 54. put, uručuje se za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Pored Galerije, Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su i Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i operska diva Milka Stojanović iz Beograda.

Žiri za dodeljivanje Vukove nagrade za 2017. godinu činili su: prof. Milovan Vitezović, književnik, prof. Momčilo Antonović, akademski slikar, akademik prof. Svetislav Božić, kompozitor, predsednik Žirija, dr Žarko Dimić, istoričar, Bora Dugić, muzički umetnik, Rada Đuričin, dramska umetnica, prof. Dragan Mraović, književnik i književni prevodilac i Selimir Radulović, književnik.

Galerija Matice srpske je ove godine obeležila 170 godina trajanja i svojim brojnim izložbama, programima i svečanostima proslavila značajan jubilej. Nagrade poput Izuzetne Vukove nagrade dokazuju da je Galerija Matice srpske mesto sažimanja tradicije i savremene umetnosti, edukacije i kvalitetne zabave, mesto na kome se gradi, čuva i predstavlja kulturni identitet države, izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Uručenje nagrade biće upriličeno u februaru 2018. godine.

Izvor i foto: GMS