Početna Kultura Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije na projektu “Kolekcija slika Jovanke Broz”

Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije na projektu “Kolekcija slika Jovanke Broz”

0

Potpisan je protokol o saradnji između Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije. Povod saradnje je realizacija izložbe Kolekcija slika Jovanke Broz, koja će publici premijerno biti predstavlјena u maju 2022. godine u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru Evropske prestonice kulture. Rad na ovom projektu je nastavak gotovo decenijske saradnje ove dve muzejske ustanove, koje su zajednički realizovale izložbu i publikaciju Pusen i petokraka. Zbirka slika druga predsednika 2012, kao i Umetnosti vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita 2014. godine.

Slike i predmeti iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela stigle su posle njene smrti u Muzej Jugoslavije. Slike su potom konzervirane i restaurirane u Odelјenju za konzervaciju Galerije Matice srpske tokom 2019. i 2020. godine. U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture realizovaće se izložba na kojoj će biti predstavlјena navedena dela i pojedini predmeti koji govore o intimnom svetu prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, njenom umetničkom ukusu, ali i refleksiji vremena i istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje je odabrala kao deo njenog životnog prostora.

Protokol o saradnji potpisale su upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovlјević Bugarski i direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević. Izložbu će pratiti srpsko/engleski katalog sa tekstovima Ane Panić, više kustoskinje Muzeja Jugoslavije i Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske.

Izvor: RTV
Foto: Galerija Matice srpske (Nikola Isaković)