Početna Kultura Glumica Branka Petrić otvara 65. Sterijino pozorje

Glumica Branka Petrić otvara 65. Sterijino pozorje

Dvostruka dobitnica Sterijine nagrade Branka Petrić otvoriće 26. septembra 65. Sterijino pozorje.

Na ovom festivalu Petrićeva je debitovala 1962. godine ulogom Porodilje u predstavi “Otkriće” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za uloge u predstavama istog pozorišta Putujuće pozorište Šopalović 1986. i Rođeni u JU 2011. ovenčana je Sterijinim nagradama.

Utvrđen je i sastav žirija 65. Sterijinog pozorja. O nagradama će odlučivati Laslo Vegel, književnik (predsednik žirija), dramaturškinja Jelena Mijović, pozorišni kritičar Igor Burić i dramski pisci Almir Bašović i Željko Hubač.

U konkurenciji za sterijanska priznanja ove godine je sedam predstava, po dve Bitef teatra (“Lepa Brena prodžekt” i “Kretanje”) i Srpskog narodnog pozorišta (“Smederevo 1941.” i “Ko je ubio Dženis Džoplin?”), te “Semper idem” Narodnog pozorišta Sombor, “Radnička hronika” Narodnog pozorišta Subotica i “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

Predviđeno je da se Sterijino pozorje održi od 26. septembra do 4. oktobra.

U sklopu ovogodišnjeg “Sterijinog pozorja” održava se i 16. međunarodno trijenale, velika izložba “Pozorište u fotografskoj umetnosti”, na čiji konkurs je pristiglo preko 1.000 fotografija, koje je poslalo skoro 300 fotografa iz celog sveta. Više od obitnicima nagrada, kao i sve pobedničke fotografije možete pogledati OVDE.

Izvor. 021
Foto: Wikipedia