Početna Kultura Glumica Branka Petrić otvara 65. Sterijino pozorje

Glumica Branka Petrić otvara 65. Sterijino pozorje

0

Dvostruka dobitnica Sterijine nagrade Branka Petrić otvoriće 26. septembra 65. Sterijino pozorje.

Na ovom festivalu Petrićeva je debitovala 1962. godine ulogom Porodilje u predstavi “Otkriće” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za uloge u predstavama istog pozorišta Putujuće pozorište Šopalović 1986. i Rođeni u JU 2011. ovenčana je Sterijinim nagradama.

Utvrđen je i sastav žirija 65. Sterijinog pozorja. O nagradama će odlučivati Laslo Vegel, književnik (predsednik žirija), dramaturškinja Jelena Mijović, pozorišni kritičar Igor Burić i dramski pisci Almir Bašović i Željko Hubač.

U konkurenciji za sterijanska priznanja ove godine je sedam predstava, po dve Bitef teatra (“Lepa Brena prodžekt” i “Kretanje”) i Srpskog narodnog pozorišta (“Smederevo 1941.” i “Ko je ubio Dženis Džoplin?”), te “Semper idem” Narodnog pozorišta Sombor, “Radnička hronika” Narodnog pozorišta Subotica i “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

Predviđeno je da se Sterijino pozorje održi od 26. septembra do 4. oktobra.

U sklopu ovogodišnjeg “Sterijinog pozorja” održava se i 16. međunarodno trijenale, velika izložba “Pozorište u fotografskoj umetnosti”, na čiji konkurs je pristiglo preko 1.000 fotografija, koje je poslalo skoro 300 fotografa iz celog sveta. Više od obitnicima nagrada, kao i sve pobedničke fotografije možete pogledati OVDE.

Izvor. 021
Foto: Wikipedia