Početna Kultura “Gospođica Julija” u Kaleidoskopu kulture – počela prodaja ulaznica

“Gospođica Julija” u Kaleidoskopu kulture – počela prodaja ulaznica

0

Poznato dramsko delo „Gospođica Julija”, u izvođenju bečkog dvorskog pozorišta „Burgtheater”, imaće svoju premijeru u Novom Sadu u okviru programskog luka „Kaleidoskop kulture” Evropske prestonice kulture. Čuveno dramsko delo Avgusta Strindberga biće izvedeno 10. septembra u 18 časova na sceni „Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu.

Avgustu Strindbergu nije trebalo mnogo vremena da, leta 1888. godine, napiše „Gospođicu Juliju”. Dramu je objavio na papiru između 22. jula i 10. avgusta, a u narednim nedeljama napisao je svoj čuveni predgovor:

„Kao moderni likovi koji žive u dobu tranzicije, u svakom slučaju užurbanije i histeričnije nego u vremenu koje mu je prethodilo, opisao sam svoje figure kao kolebljivije i raspadljivije od njihovih prethodnika, mešavinu starog i novog.”

Dvorsko pozorište ili Burgteatar najeminentnije je austrijsko i jedno od najznačajnijih i najcenjenijih pozorišta nemačkog govornog područja. Nalazi se u samom centru Beča, na Ringu, bečkom bulevaru, naspram gradske Skupštine i nedaleko od austrijskog Parlamenta i glavnog Univerziteta.

Ulaznice za predstavu „Gospođica Julija” dostupne su na blagajnama Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 800, 1.000 i 1.500 dinara. Predstava će otvoriti ovogodišnji, 49. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT Festival).

Programski luk „Kaleidoskop kulture” jedan je od osam programskih lukova Evropske prestonice kulture 2022. godine, koji kroz arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu umetnost brojnim programima promoviše kulturu zajedništva.

Više informacija o programskom luku „Kaleidoskop kulture” biće uskoro objavljeno, dok informacije o aktuelnim programima Evropske prestonice kulture i programsku knjigu možete pronaći na sajtu novisad2022.rs

Autor: NSHronika.rs
Foto:  Susanne Hassler Smith