Početna Kultura Gradska uprava za kulturu ugostila predstavnike Letnje džez akademije Novi Sad –...

Gradska uprava za kulturu ugostila predstavnike Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund

0

IMG_3573-690x460Kako se navodi u saopštenju KCNS-a, zamenica načelnice Gradske uprave za kulturu Mirjana Lukić Marinković danas je u Gradskoj kući ugostila urednicu muzičke redakcije KCNS-a Vesnu Kaćanski, profesore i studente iz Dortmunda koji su ovogodišnji predstavnici pete po redu Letnje džez akademije.

Dortmund i Novi Sad su zvanično gradovi pobratimi od 1982. godine i stoga već postoje neke produktivne spone, a ovakav vid saradnje je i smisao bratimljena i uzajamne podrške između gradova. Profesori iz Dortmunda koji ove godine drže nastavu, Uve Plat, Klaus Hajman, Roman Babik i Sitara Šimanijak izrazili su izuzetnu zahvalnost za ovu priliku, jer im je pripala ta čast da kroz ovaj vid saradnje, na umetničkom nivou povezuju gradove i spajaju ljude.

U ime gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića i člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića, zamenica načelnice Mirjana Lukić Marinković poželela je dobrodošlicu svim gostima i uspešan rad na Letnjoj džez akademiji.

– Grad Novi Sad je izuzetno ponosan na višedecenijsku saradnju sa Dortmundom, i iskreno se nadam da se ista razvija na obostrano zadovoljstvo. Posebno bih želela da istaknem ovu saradnju, između novosadskog Kulturnog centra i džez akademije „Glen Bušman” iz Dortmunda, koja je iz godine u godinu sve sadržajnija i kvalitetnija. Jako sam srećna što i građani Novog Sada u ovih nekoliko dana imaju priliku da čuju profesore i polaznike džez akademije na raznim lokacijama u gradu. Naročito sam zahvalna i na podršci koju Grad Dortmund puža Novom Sadu u naporima da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Profesor Uve Plat se zahvalio pozivu kojem se svake godine raduje, jer zbog ove saradnje su i u Dortmundu veoma poznati i popularni. Takođe, rekao je kako Novi Sad može da računa na podršku do titule za Evropsku prestonicu kulture jer je istu pružio gradu pobratimu Dortmundu koji je uspešno učestvovao u programu Evropska prestonica kulture Rur 2010.Evropska prestonica kulture je ono što je aktuelno u Novom Sadu, a naša saradnja se konstantno razvija i jača, tako da ćemo mi pokušati svojim naporima da uzvratimo podršku koju ste vi nama pružili pre nekoliko godina. Ove godine na Letnjoj džez akademiji imamo više od 70 polaznika, najmlađi je danas ovde sa nama, a svakako nam je u cilju da Novi Sad do 2021. godine, kada će, nadam se, biti prestonica kulture, ima novu generaciju koja će ga posećivati i podržavati. Takođe bih želeo da izrazim veliko zadovoljstvo povodom našeg učešća na predstojećem Džez festivalu u novembru.

Urednica muzičke redakcije KCNS-a zahvalila se zamenici načelnice Gradske uprave za kulturu na pozivu i prijemu i navela je kako saradnja sa prosesorom Uve Platom traje od 2003. godine i kako postaje sve bolja i sadržajnija.

– Letnja džez akdemija, a naravno i Džez festival, predstavljaju našu zajedničku priču i mnogo mi je drago zbog toga. Tokom ovih godina uspeli smo da mlade muzičare povežemo sa svetom, i oni su kroz kontakte ostvarivali mnoge uspešne saradnje.
Iako im je dan ispunjen obavezama dok traje akademija, profesori i studenti veoma se raduju kratkim obilascima Novog Sada i uživaju u druženju u novosadskim restoranima i pabovima uz dobru hranu i piće. Imali su priliku da posete gradsku plažu „Štrand”, Petrovaradinsku tvrđavu i podzemne vojne galerije. Posebno zadovoljstvo im predstavljaju nastupi na kojima svi zainteresovani Novosađani imaju priliku da čuju prave džez zvuke.
Autor: Novine Novosadske