Početna Kultura “Grk Zorba” ponovo u Srpskom narodnom pozorištu

“Grk Zorba” ponovo u Srpskom narodnom pozorištu

0

grk_zorba

Balet “Grk Zorba” ponovo će se izvoditi u Srpskom narodnom pozorištu. Premijera je u subotu, 8. oktobra, a repriza u utorak, 11. oktobra, na sceni “Jovan Đorđević” u 19 časova.

Kompozitor Mikis Teodorakis dao je ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi “Grka Zorbu” kako u Novom Sadu, tako i u beogradskom Centru “Sava”. Pred početak premijere, biće pročitana njegova poruka:

“Dragi prijatelji,
Novi Sad je uklesan u moje sećanje. Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika, niti ogroman talenat njegovih umetnika.
Želim da vam nova predstava Zorbe bude kao i prethodna, uspešna i još bolja!”

Koreograf Krunislav Simić rekao je da postoje izmene u odnosu na raniju koreografiju.

“Radi se potpuno nova scenografija, mizanscen i brojni kostimi, jer učestvuje više od pedeset članova Baleta. Nov Grk Zorba nije samo obnova, on je kao polupremijera. Stasali su novi baletski prvaci, solisti i članovi ansambla pa je i podela drugačija. Ima se u vidu i nova generacija publike, pa se primenjuje i savremen pristup, uobličava se u novu formu. Ono što se ne menja, to je priča o iskrenom prijateljstvu, čistoj emociji, ljubavi, životnoj radosti”, navodi Simić.

U premijernoj podeli su: Andrej Kolčeriju u ulozi Grka Zorbe, Samjuel Bišop kao Nik, mladi pisac, Katarina Kljajić kao Madam Ortans, Ana Đurić će tumačiti Marinu, mladu udovicu, a Liviju Har je Pavlos, seoski momak. Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a i učenici Srednje baletske škole u Novom Sadu.

“Grk Zorba” je igran punih osamnaest godina, od 1. decembra 1994. godine do 30. maja 2013, čak 128 puta, a videlo ga je blizu 120 hiljada gledalaca.

Autor: 021.rs